Hallituksen esitys laeiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ja orpoteosten käyttämisestä annettu

18.6.2013
Hallitus antoi esityksen tekijänoikeuslain muuttamisesta. Esityksessä huomioitiin tekijänoikeuksien suojan voimassaoloaikaa koskevan direktivin muutokset sekä ehdotettiin, että orpoteosdirektiivin edellyttämät säännökset sisällytettäisiin lakiin orpoteosten käyttämisestä.

Hallituksen esityksessä ehdotettiin muutoksia tekijänoikeuslakiin (404/1961) ja säädettäväksi laki orpoteosten käyttämisestä. Tekijänoikeuslain muutokset aiheutuvat tekijänoikeuden ja tiettyjen lähioikeuksien suojan voimassaoloaikaa koskevan direktiivin 2006/116/EY muuttamisesta (muutosdirektiivi 2011/77/EU).

Esittävän taiteilijan äänitallenteelle tallennetun esityksen suoja samoin kuin äänitallenteen tuottajansuoja pidennettäisiin 50 vuodesta 70 vuoteen. Korvausoikeus äänitteiden käyttämisestä olisi voimassa pidennetyn suoja-ajan loppuun, joten tekijänoikeudellisten korvausten määrä lisääntyisi. Suoja-ajan pidentämistä perusteltiin esittävien taiteilijoiden aseman parantamisella.

Lakiin ehdotetaan otettavaksi säännös esittävän taiteilijan mahdollisuudesta irtisanoa äänitallenteen oikeuksien luovutussopimus, jos tuottaja ei tarjoa äänitallenteen kappaleita myyntiin tai välitä äänitallennetta yleisölle. Lakiin ehdotetaan myös säännöstä esittävälle taiteilijalle maksettavasta lisäkorvauksesta, jos esittävä taiteilija on luovuttanut oikeutensa tuottajalle kertakorvauksella. Lisäksi ehdotuksen mukaan sanoitetun sävellysteoksen tekijänoikeus laskettaisiin viimeksi kuolleen sanoittajan tai säveltäjän kuolinvuodesta.

Lainauskorvausta koskevaa pykälää ehdotetaan täsmennettäväksi niin, että lainauskorvauksen edunsaajana voisi olla vain teoksen alkuperäinen tekijä tai hänen perillisensä eikä tekijänoikeuden siirronsaaja.

 

Sopimuslisenssin käyttöala laajenee

Arkistoidun televisio-ohjelman uudelleen lähettämistä koskeva sopimuslisenssisäännös muutettaisiin koskemaan arkistoitujen radio- ja televisio-ohjelmien sekä lehtien uudelleen käyttämistä. Lähettäjäyritykset ja lehtikustantajat neuvottelisivat tekijöitä, esittäviä taiteilijoita ja tuottajia edustavien järjestöjen kanssa arkistoituihin televisio- ja radio-ohjelmiin sekä  sanoma- ja aikakauslehtiin sisältyvien teosten uudelleen käytöstä niin, että sopimus saisi laissa säädetyn sopimuslisenssivaikutuksen.

Esityksellä pyritään helpottamaan radio- ja tv-ohjelmiin sekä sanoma- ja aikakauslehtiin sisältyvien teosten oikeuksien selvittämistä, hankkimista ja hallintaa, jotta ohjelma- ja lehtiarkistot voidaan saattaa laillisesti yleisön saataville. Yhteiskuntaa ja sen kehitystä kuvaavat ohjelma- ja lehtiaineistot olisi mahdollista saattaa yleisön saataville nykyistä laajemmin, mikä hyödyttäisi sekä yksittäisiä kansalaisia että tutkijoita. Arkistoaineistojen käyttöoikeuksien kattava hankinta mahdollistaisi lähettäjäyritysten ja lehtikustantajien aineistojen kaupallisen hyödyntämisen niiden omassa toiminnassa. Yritykset saisivat tuloa tuottamistaan aineistoista ja oikeuksien haltijat korvauksen aineistojen käyttämisestä.

 

Orpoteoksille oma lakinsa

Orpoteosten tiettyjä sallittuja käyttötarkoituksia koskevan direktiivin 2012/28/EU (orpoteosdirektiivi) edellyttämät kansalliset säännökset ehdotettiin sisällytettäväksi lakiin orpoteosten käyttämisestä ja sen pohjalta annettavaan opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen. Orpoteoksena pidetään teosta, jonka tekijöitä ei tiedetä tai tunnisteta taikka voida tavoittaa eikä näitä tietoja saada selville. Orpoteoslakiin otettaisiin direktiivin mukaiset säännökset orpoteoksen määritelmästä, oikeudenhaltijoita koskevasta huolellisesta selvittämisestä ja  tulosten kirjaamisesta. Laki sisältäisi myös säännökset orpoteoksen käyttämisestä sekä maksettavasta hyvityksestä, jos tekijä löytyy myöhemmin. Orpoteoksia koskevan lain tarkoituksena on parantaa laitosten kokoelmissa olevien orpoteosten säilyttämistä, entistämistä ja saattamista yleisön saataville kulttuuri- ja opetuskäytössä.

Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta tulisi voimaan 1.11.2013 ja laki orpoteosten käyttämisestä 29.10.2014. (SL)

 

HE 73/2013

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ja orpoteosten käyttämisestä (annettu 13.6.2013): http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/HE+73/2013  

.

Share: