Google ja Euroopan komissio sopimukseen kolme vuotta kestäneen tutkinnan jälkeen

14.2.2014
Google ja Euroopan komissio ovat päässeet sopimukseen Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäytön epäilyä koskevassa asiassa.

Komissio on tutkinut Googlen hakutoimintaa vuodesta 2010 lähtien, jolloin joukko yrityksiä syytti Googlea omien palveluidensa esille nostamisesta hakutuloksissaan kilpailijoiden aseman kustannuksella. Googleen kohdistuneessa tutkinnassa on pyritty selvittämään, oliko yritys markkinoinut omia palveluitaan sijoittamalla ne tarkoituksella hakutulosten kärkeen, kopioinut kilpailijoidensa tuottamaa sisältöä, kuten ravintola-arvosteluja, ja tehnyt kilpailua rajoittavia sopimuksia verkkomainontasektorilla.

Euroopan unionin kilpailuasioista vastaava komissaari Joaquin Almunia ja Googlen edustajat ovat päässeet sovintoon asiassa. Sopimuksella Google sitoutuu esittämään hakutulostensa kärjessä linkit kolmen kilpailijan palveluun samalla tavoin kuin se esittää omien palvelujensa linkit. Jos Google esittää omien hakutulostensa kärjessä esimerkiksi kuvin varustettuja linkkejä, tulee myös kilpailijoiden linkit esittää kuvien kanssa heidän määräämässään muodossa. Google luopuu sopimuksissaan kilpailua rajoittavista yksinoikeuspykälistään, joiden avulla on aiemmin varmistettu, että Googlen palvelussa esitettäviä mainoskampanjoita ei esitetä kilpailijoiden palveluissa. Lisäksi kilpailijat voivat kieltää tuottamansa sisällön näkymisen Googlen hakutuloksissa, tämä estää kilpailijoiden tuottaman sisällön kopioinnin jatkossa.

Komissaari Almunia on perustellut sopimusta erityisesti aikaa vievän sakkorangaistusmenettelyn välttämisellä ja vääristyneen kilpailun nopealla korjaantumisella kuluttajia tyydyttävällä vaihtoehdolla. Lopullisen päätöksen sopimuksen hyväksymisestä tekee komissio kuultuaan Googlen kilpailijoita asiassa. Sopimuksen solminen tarkoittaa, että komissio ei voi määrätä Googlelle sakkoa asiassa. Jos sopimukseen ei olisi päästy, tai mikäli lopullinen sopimus ei toteudukaan, olisi komissio voinut määrätä Googlelle sakon. Sakko olisi voinut kohota jopa kymmeneen prosenttiin yrityksen edeltävän vuoden liikevaihdosta. Vuoden 2012 liikevaihdon perusteella sakko olisi ollut noin viisi miljardia dollaria. Jos Google rikkoo sopimusta, komissio voi ottaa asian uudelleen käsittelyyn ja määrätä asiassa sakon. Sopimus ei vaikuta muihin komission Googleen kohdistamiin tutkintoihin.

Lisätietoja: Komission lehdistötiedote 5.2.2014, http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-116_en.htm

(TV)

Share: