Google on poistanut piratismisivustoja hakutuloksistaan useissa maissa

14.1.2022

Pirate flag on a laptop screen

Teknologiajätti Google on hiljattain alkanut poistaa useissa maissa hakutuloksistaan nettipiratismin mahdollistavia sivustoja. Toimenpiteiden taustalla on tuomioistuinten määräyksiä, jotka koskevat internetpalveluntarjoajien toimintaa. Aiemmin Google kieltäytyi hakutulosten täydellisestä poistamisesta vedoten sensuurin kieltoon.

Piratismisivustoja vastaan on aiemmin taisteltu edellyttämällä sivustoille pääsyn estämistä. Tällöin internetpalveluntarjoajien on tullut estää pääsy tietyille tekijänoikeuksia loukkaaville sivustoille, kuten sivustolle Pirate Bay. Velvoitteen taustalla on usein ollut kansallisen tuomioistuimen päätös. Sivustoille pääsyn estämistä koskevat tuomioistuinmääräykset kohdistuvat kuitenkin yleensä vain internetpalveluntarjoajiin, jolloin sivustoille pääsy on ollut edelleen mahdollista esimerkiksi hakukoneiden kuten Googlen kautta.

Viime kuukausien aikana Google on kuitenkin alkanut poistaa hakutuloksia. Hiljattain Google poisti useita Pirate Bayn internetsivustoja hakutuloksistaan Alankomaissa piratismia vastustavan järjestön BREIN:n pyynnöstä. BREIN oli lähettänyt Googlelle kopion alankomaalaisen tuomioistuimen päätöksestä, jolla määrättiin paikalliset internetpalveluntarjoajat estämään pääsy sivustoille. Google päätti poistaa sivustot hakutuloksistaan, vaikkei tätä oikeuden päätöksessä edellytetty. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun Google on vapaaehtoisesti mukautunut piratismisivustolle pääsyn estämistä koskevaan oikeuden päätökseen.

Googlelle on viime aikoina esitetty myös muita vastaavanlaisia pyyntöjä piratismisivustojen poistamiseksi hakutuloksista. Pyynnöt liittyvät tuomioistuinten antamiin internetpalveluntarjoajia velvoittaviin määräyksiin, jotka eivät suoranaisesti kohdistu Googleen. Sen jälkeen kun Pirate Bay -hakutulokset poistettiin Alankomaista, samanlaisia toimenpiteitä tehtiin Ranskassa, Brasiliassa ja Norjassa. Myös Ruotsissa ja Iso-Britanniassa Googlelle on esitetty samanlaisia pyyntöjä.

Alkuperäisen uutisen aiheesta voit lukea TorrentFreak-sivustolta.

Kuva: Michael Geiger sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: