Frida Kahlo -tuotteet ja IP

8.3.2024

Meksikolaisen taidemaalari Frida Kahlon (1907-1954) ip-oikeuksia hallinnoiva Frida Kahlo Corporation (FKC, Inc.) nosti 4.3.2024 Yhdysvalloissa kanteen tavaramerkki- ja tekijänoikeusrikkomuksista. Yhtiön mukaan verkossa toimivat myyjät ovat käyttäneet luvatta sen ip-oikeuksia myydäkseen Frida Kahlo-tuotteita.

Frida Kahlo on 1900-luvun maalaustaiteen tunnetuimpia nimiä; Kahlon omaleimaiseen tyyliin kuuluivat erityisesti naiskuvaukset, meksikolaisesta alkuperäiskulttuurista otetut vaikutteet ja synkät teemat. Kansainvälisenä naistenpäivänä ei voida myöskään ohittaa Kahlon merkitystä tasa-arvon edistäjänä, sillä hän kapinoi sekä taiteessaan että yksityiselämässään naisten roolia määrittäviä sosiaalisia ja moraalisia normeja vastaan. Kahlon edesmentyä hänen taiteeseensa ja persoonaansa liittyviä ip-oikeuksia hallinnoi vuonna 2004 perustettu Frida Kahlo Corporation, jonka toimintaan nyt käsiteltävä oikeustapaus liittyy. FKC, Inc. muun muassa markkinoi, myy ja lisensoi erilaisia Frida Kahlo-tuotteita.

Frida Kahlo Corporation katsoo alioikeudelle (Norhern District of Illinois, Eastern Division) toimitetussa kannekirjelmässään, että sen ip-oikeuksia on loukattu myymällä lukuisia Frida Kahlo -tuotteita ilman yhtiön kanssa tehtyä sopimusta. Tuotteissa on luvatta käytetty sekä yhtiön tavaramerkkejä että Frida Kahlon teoksia, joiden tekijänoikeuksia yhtiö hallinnoi. Myyntiin on käytetty useita verkkoalustoja, joilla myyjät esiintyivät erilaisilla nimimerkeillä. Yhtiön mukaan monien nimimerkkien ja myyntikanavien käytön taustalla on pyrkimys hävittää tieto siitä, että loukkaavat tuotteet ovat peräisin samasta lähteestä.

FKC, Inc. katsoo, että toiminnan takana on piraattituotteita järjestelmällisesti myyvä yksityishenkilöiden ja yritysten ryhmä, joka valmistaa, maahantuo ja myy kyseisiä tuotteita. Toiminnan hajautuksen vuoksi sen laajuutta on vaikeaa selvittää ja loukkaavia tuotteita yhdistää samaan lähteeseen. Yhtiö esittää todisteena loukkaavien tuotteiden samasta alkuperästä muun muassa sen, että ne ovat keskenään samankaltaisia ja monissa niiden esittelyteksteissä käytettiin samanlaista kieltä.

FKC, Inc. vaatii loukkaavien tuotteiden myynnin lopettamisen lisäksi myös korvauksia sen ip-oikeuksien loukkaamisesta. Korvauksena yhtiö vaatii joko myyjien Kahlo-tuotteista saamia tuottoja kokonaisuudessaan tai vaihtoehtoisesti kahta miljoonaa dollaria jokaista tavaramerkkirikkomusta kohden sekä 150 000 dollaria jokaista tekijänoikeusrikkomusta kohden.

Alkuperäisen uutisen voit lukea täältä.

Pidemmän artikkelin Frida Kahlosta ja immateriaalioikeuksista löydät täältä.

Kuva: Usplash / Gabriella Clare Marino

Kirjoittajat

Share: