”FRESH” on liian kuvaileva tavaramerkiksi ja Ed Sheeran jälleen tekijänoikeusloukkaussyytösten kohteena

10.10.2022

guitar

Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio tavaramerkkiasiassa (T‑58/22)

Kantaja haki EU:n tavaramerkiksi rekisteröintiä kuviomerkille, johon sisältyy sana ”fresh” (tuore). Hakemus koski tavaroita ja palveluita luokissa 29, 30, 31, 32, 35 ja 39, joihin sisältyy ruoka- ja juomatuotteita sekä niiden markkinointi ja pakkaukset.

Sekä Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) että EUIPO:n valituslautakunta hylkäsivät tavaramerkkihakemuksen EU:n tavaramerkkiasetuksen (EUTM, 2017/1001) 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohtien perusteella, sillä haetun tavaramerkin ei katsottu olevan erottamiskykyinen vaan kuvailevan myytäviä tuotteita. Kantaja valitti asiasta unionin yleiseen tuomioistuimeen.

Tuomioistuin huomautti, että EUTM-asetuksen 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaan sellaisia merkkejä ei rekisteröidä, jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan elinkeinotoiminnassa käyttää osoittamaan tavaroiden tai palvelujen lajia, laatua, määrää, käyttötarkoitusta, arvoa tai maantieteellistä alkuperää, tavaroiden valmistusajankohtaa tai palvelujen suoritusajankohtaa taikka muita tavaroiden tai palvelujen ominaisuuksia. Tuomioistuimen mukaan erityisesti englanninkieliset kuluttajat EU:ssa ymmärtäisivät sanan ”fresh” hakemuksessa mainittujen tavaroiden ja palvelujen ominaisuuksien kuvauksena.

Tuomioistuin piti EUIPO:n valituslautakunnan päätöksen voimassa ja vahvisti merkin kuvailevan luonteen, eikä hakija onnistunut rekisteröimään merkkiä.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä sekä tuomion täältä.

Ed Sheeranin tekijänoikeusriita

Ed Sheeran on jälleen tekijänoikeusloukkaussyytösten kohteena. Viimeksi huhtikuussa Englannin ja Walesin korkein oikeus hylkäsi kanteen, joka koski Sheeranin hittiä ”Shape of You”, sillä tuomioistuin katsoi ettei kyse ollut tekijänoikeusrikkomuksesta, vaikka kappaleiden välillä olikin samankaltaisuuksia. Lue lisää aikaisemmasta tapauksesta täältä.

Tällä kertaa kanne on nostettu Yhdysvalloissa ja se koskee Sheeranin kappaletta ”Thinking Out Loud”, jonka väitetään olevan samankaltainen Marvin Gayen vuonna 1973 julkaistun kappaleen ”Let’s Get It On” kanssa. Asian tuomari katsoi, että musiikin asiantuntijoiden mielipide-erojen vuoksi oikeudenkäyntiä tulisi jatkaa mahdollisen tekijänoikeusloukkauksen selvittämiseksi. Jäämme siis odottamaan, katsooko tuomioistuin Ed Sheeranin loukanneen ”Let’s Get It On” -kappaletta säveltäessään hittiään.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Jefferson Santos

Kirjoittajat

Share: