Facebook maksaa jatkossa tekijänoikeuskorvauksia tietyille ranskalaislehdille

26.10.2021

Facebook signSosiaalisen median jättiyhtiö Facebook maksaa jatkossa tekijänoikeuskorvauksia joukolle ranskalaislehtiä. Yhtiö alkaa maksamaan korvauksia vuoden 2022 alusta.

Facebookin Ranskan maajohtaja Laurent Sollyn mukaan yhtiö on hyvin tyytyväinen nyt saavutettuun sopimukseen. Facebookin on tarkoitus avata uusi Facebook News-uutispalvelunsa Ranskassa vuoden 2022 alussa. Samanlainen palvelu on aiemmin avattu myös Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Palvelun tarkoituksena on huolehtia siitä, että alustalla jaetaan tulevaisuudessa vain sellaisia uutisia, joita luotettavat ja arvostetut uutislähteet ovat tuottaneet. Ranskassa nyt saavutettujen sopimusten kaltaisia lisenssisopimuksia on niin ikään solmittu esimerkiksi Iso-Britanniassa.

Uuden sopimuksen myötä Facebook pyrkii myös varmistamaan, että uutisia julkaisevat yhteistyökumppanit saavat niiden ansaitsemaa tekijänoikeudellista suojaa ja korvausta tekemästään toimitustyöstä. Sovittujen tekijänoikeuskorvausten määrää ei ole julkistettu.

Nyt tehty sopimus liittyy Ranskassa noin kaksi vuotta sitten voimaan tulleeseen tekijänoikeuslakiin. Uudistetun lain myötä internetyhtiöiden tulee jatkossa maksaa alustoillaan jaetusta uutissisällöstä. Uudistus liittyy kiisteltyyn EU:n tekijänoikeusdirektiiviin, eli niin kutsuttuun DSM-direktiiviin. Ranska implementoi direktiivin vuonna 2019 ensimmäisten EU-maiden joukossa. Samaisen direktiivin implementointi on vielä kesken Suomessa. Suomessa direktiivin toimeenpano edellyttää mittavia tekijänoikeuslain muutoksia.

The Guardian-lehden aihetta käsitelleen artikkelin pääset lukemaan täältä. Lisätietoa DSM-direktiivin toimeenpanosta Suomessa löydät eduskunnan kotisivuilta täältä.

Kuva: Alex Haney sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: