EUYT:n viimeaikaisia tavaramerkkiratkaisuja – Emmentaler ja Batman

9.6.2023

Batman silhouette

EMMENTALER (T2/21)

Vuonna 2017 maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) myönsi Emmertaler Switzerlandille kansainvälisen rekisteröinnin sanamerkille ’EMMENTALER’. Rekisteröinti myönnettiin tavaroille luokassa 29, tarkemmin juustoille.  Kansainvälinen rekisteröinti annettiin tiedoksi EUIPO:lle, jonka tutkija hylkäsi rekisteröintihakemuksen vuonna 2019. Hakija valitti asiasta EUIPO:n valituslautakuntaan, joka katsoi EUIPO:n tutkijan tavoin, että haettu sanamerkki ’emmentaler’ kuvailee merkin kattamia tavaroita, jonka vuoksi tavaramerkin rekisteröinnille on olemassa tavaramerkkiasetuksen (2017/1001) 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu ehdoton este.

Emmentaler Switzerland valitti päätöksestä Euroopan yleiseen tuomioistuimeen (EUYT) ja vaati, että tuomioistuin kumoaa valituslautakunnan päätöksen. Hakijan mukaan EUIPO oli virheellisesti arvioinut, että merkki on kuvaileva ja ettei haettua merkkiä voida rekisteröidä EU-tavaramerkiksi tai suojata EU-yhteisömerkkinä.

Tavaramerkin kuvailevuutta koskevassa arvioinnissa EUYT nosti esille, että saksankielinen kohdeyleisö ymmärtää välittömästi sanan ’emmentaler’ tarkoittavan tietynlaista juustoa. Edelleen rekisteröinnin hylkäämiseksi on riittävää, että tavaramerkki on kuvaileva vain osassa Euroopan unionia. Lisäksi ottaen huomioon sanan ’emmentaler’ määritelmä Saksan kielessä, Emmentaler-juuston laaja-alainen tuotanto Saksassa ilman viittausta tiettyyn maantieteelliseen alkuperään, Saksan juustolainsäädäntö, Sveitsin ja EU:n välinen sopimus maantieteellisten merkintöjen suojasta sekä EUT:n aikaisempi oikeuskäytäntö, EUYT katsoi, että sana ’emmentaler’ kuvailee tavaroita, joille rekisteröintiä haettiin.

Tavaramerkkiasetuksen 74 (2) artiklan mukaan yhteisömerkillä voidaan suojata tavaramerkeistä poiketen myös sellaisia merkkejä, jotka osoittavat tavaroiden maantieteellistä alkuperää. Yhteisömerkki ei kuitenkaan anna suojaa merkeille, jotka kuvailevat tavaran lajia, laatua, määrää, käyttötarkoitusta, arvoa, tavaroiden valmistusajankohtaa taikka tavaroiden ominaisuuksia. Koska saksalainen kohdeyleisö yhdistää sanan ’emmentaler’ tiettyyn juustoon eikä se miellä merkin olevan osoitus juuston maantieteellisestä alkuperästä, EUYT katsoi, ettei kyseessä olevaa merkkiä voida suojata myöskään EU-yhteisömerkkinä.

Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun pääset lukemaan täältä.

BATMAN (T-735/21)

Vuonna 1996 Batmanin julkaisijalle DC Comicsille myönnettiin EU-tavaramerkki kaikkien tuntemaan Batman-kuvioon, jossa musta lepakko on sijoitettu keltaisen ovaalin sisälle. Vuonna 2019 italialainen vaateketju Comerciale Italiana ja Luigi Aprile hakivat EUIPO:lta Batman-tavaramerkin julistamista mitättömäksi vaatteiden ja erilaisten naamiaisasusteiden osalta.

Sekä EUIPO:n mitättömyysjaosto että EUIPO:n valituslautakunta hylkäsivät hakijoiden hakemuksen. Hakijat valittivat EUIPO:n valituslautakunnan päätöksestä EUYT:hen ja vaativat, että tuomioistuin kumoaa valituslautakunnan päätöksen. Valittajien mukaan Batman-kuviomerkki tuli mitätöidä, sillä se ei ole ollut merkin rekisteröintihetkellä erottamiskykyinen, ja tavaramerkki on kuvaileva.

Erottamiskykyä koskevassa arvioinnissa EUYT nosti esille, että tavaramerkin tarkoituksena on osoittaa tavaroiden tai palveluiden olevan peräisin tietystä kaupallisestä alkuperästä. Koska mitättömyysmenettelyssä tavaramerkin oletetaan olevan pätevä, on mitättömyyshakemuksen tehneen vastuulla osoittaa mitättömyysperusteiden olemassaolo.

EUYT:n mukaan pelkästään se seikka, että tavaramerkki liittyy kuvitteelliseen hahmoon, ei sulje pois sitä, että merkki voisi toimia tavaroiden kaupallista alkuperää ilmaisevana tunnuksena. Lisäksi Batman- hahmo on aina yhdistetty DC Comicsiin eivätkä valittajat olleet osoittaneet, että kuluttajat yhdistäisivät Batman-kuviomerkin johonkin muuhun kaupalliseen alkuperään. Valittajat eivät olleet myöskään esittäneet riittävästi näyttöä sen puolesta, että rekisteröity tavaramerkki ainoastaan kuvailisi Batman-hahmoa tai tavaramerkin kattamia tavaroita. EUYT totesi, ettei merkin kuvailevuutta ei voida perustaa pelkästään väitteeseen, jonka mukaan Batman-kuvio on välttämätön Batman-hahmon kuvaamiseksi.

EUYT päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen kuin EUIPO:n valituslautakunta ja totesi, että Batman-kuvio on ollut erottamiskykyinen jo tavaramerkin rekisteröintihetkellä. Tuomioistuin hylkäsi hakijoiden valituksen.

Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Ali Kobab

Kirjoittajat

Share: