EUYT:n viimeaikaisia ratkaisuja tavaramerkin erottamiskyvystä ja sekaantumisvaarasta

30.8.2023

A perfume

Rada Perfumery v. EUIPO – Prada (T-439/22)

Vuonna 2020 Rada Perfumery SRL haki Euroopan unionin teollisoikeuksien virastolta (EUIPO) EU:n tavaramerkin rekisteröimistä merkille, jossa luki ”RADA perfumes”. Yritys halusi rekisteröidä tavaramerkin luokkiin 3 ja 35, joihin kuuluvat muun muassa kosmetiikkatuotteet ja niiden mainonta. Prada SA vastusti merkin rekisteröintiä. Tätä yritys perusteli omilla tavaramerkeillään, jotka oli rekisteröity samoihin luokkiin. Pradan vastustuksen katsottiin olevan osittain perusteltu ja Rada teki asiasta valituksen EUIPO:n valituslautakuntaan. Lautakunta hylkäsi valituksen, koska se katsoi tapauksessa olevan sekaannuksen mahdollisuus. Rada valitti asiasta Euroopan yleiseen tuomioistuimeen (EUYT).

Radan mukaan EUYT:n tulisi kumota EUIPO:n päätös, hylätä Pradan vastustus ja hyväksyä Radan hakemus tavaramerkin rekisteröinnistä. Tapauksessa kantaja riitautti EUIPO:n valituslautakunnan tulkinnan koskien muun muassa sekaannuksen todennäköisyydestä tavaramerkkien välillä.

EUIPO:n mukaan yritysten tuotteet sekä palvelut olivat lähes identtiset ja EUYT päätyi tapauksessa samaan lopputulokseen. EUYT yhtyi myös EUIPO:n arvioon tavaramerkkien samankaltaisuudesta. Kantajan hakeman tavaramerkin katsottiin olevan huomattavan samankaltainen kahden Pradan tavaramerkin kanssa. Tähän tulkintaan vaikutti muun muassa se, että merkkien keskeiset elementit ”prada” ja ”rada” ovat lähes samanlaiset. Lisäksi tapauksessa arvioitiin kuluttajien tarkkaavaisuuden taso keskinkertaiseksi, mikä vaikutti arvioon sekaantumisvaarasta. EUYT katsoi, että kantaja ei ollut tapauksessa osoittanut riittävän hyvin, että kyseessä olevien merkkien välillä ei synny sekaantumisvaaraa.

EUYT hylkäsi Radan valituksen.

Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun pääset lukemaan täältä.

Apart v. EUIPO – S. Tous (T-591/21)

Vuonna 2009 kellojen ja korujen valmistaja S Tous SL haki EU:n tavaramerkin rekisteröimistä kuvalle nallen ääriviivoista. Tavaramerkki rekisteröitiin vuonna 2010 luokassa 14, johon kuuluvat muun muassa korut. Vuonna 2017 Apart sp z o.o. haki EUIPO:lta tavaramerkin julistamista mitätömäksi. EUIPO:n mitättömyysjaosto sekä valituslautakunta hylkäsivät hakemuksen tavaramerkin mitätöimisestä ja yritys valitti päätöksestä EUYT:lle. Kantajan mukaan EUYT:n tulisi kumota EUIPO:n päätös ja muuttaa sitä niin, että S Tous SL:n tavaramerkki julistettaisiin mitättömäksi.

Kantajan mukaan EUIPO oli väärässä todetessaan kuvion nallen ääriviivoista olevan erottamiskykyinen. Tätä kantaja perusteli muun muassa sillä, että kuvio nallesta on yleinen, eikä eroa markkinoilla olevista kuvioista. Kantaja totesi myös, että kuvio tulkitaan helposti nallea esittäväksi, eikä yhdistetä S Tous SL:ään.

EUYT:n mukaan EUIPO oli ollut väärässä todetessaan tavaramerkin olevan kaksiulotteinen esitys S Tous SL:n tuotteista ja soveltanut tältä osin ratkaisussaan väärin oikeuskäytäntöä. EUYT:n mukaan se, että yrityksen tuotteet voivat olla tavaramerkin kuvion muotoisia, ei tarkoita sitä, että tavaramerkki toimisi vain kaksiulotteisena visualisointitapana tuotteista. Tämä tekisi mahdottomaksi tavaramerkin käyttämisen esimerkiksi yrityksen markkinoinnissa.

Tästä huolimatta EUYT:n mukaan EUIPO:n tulkinta siitä, että tavaramerkki oli rekisteröimishetkellä erottamiskykyinen, oli ollut oikea. Tuomioistuin totesi, että kyseessä oleva kuvio sisältää ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erottamiskykyisen. EUYT:n mukaan kuluttaja ei myöskään välttämättä tunnista kuviota nalleksi. Nalle ei ole koruteollisuudessa yleisesti käytetty kuvio, jonka herättämistä positiivisista mielikuvista kuluttajien keskuudessa korunvalmistaja voisi hyötyä. EUYT totesi myös, että tavaramerkki esiintyy yrityksen tuotteissa, kuten koruissa ja sormuksissa, mutta tuotteet itsessään eivät ole kuvion muotoisia. Tällöin tavaramerkki ei ole liitännäinen tuotteiden ulkomuotoon.

EUYT hylkäsi Apart sp z o.o.:n valituksen.

Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisun pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Siora Photography

Kirjoittajat

Share: