EUYT:lta tuomio tavaramerkkikiistassa, jossa osallisena jalkapallojoukkue AC Milan

17.11.2021

Goal line

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin (EUYT) on antanut tavaramerkkirekisteröintiä koskevan tuomion asiassa T-353/20, jossa olivat asianosaisina italialainen jalkapallojoukkue Associazione Calcio Milan SpA (AC Milan) sekä Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO ja saksalainen yritys InterES Handels- und Dienstleistungs Gesellschaft mbH & Co KG.

Vuonna 2017 AC Milan haki kuviomerkilleen Euroopan unionin nimeävää kansainvälistä rekisteröintiä. Euroopan unionin nimeävällä kansainvälisellä hakemuksella on samanlainen vaikutus ja hakumenettely kuin EU-tavaramerkkihakemuksella. Hakemus koski Nizzan sopimuksen tavaramerkkiluokkaa 16, joka käsittää muun muassa paperikauppatavarat ja toimistotarvikkeet. Saksalainen yritys teki AC Milanin rekisteröintiä vastustavan väiteilmoituksen EUIPO:lle, koska se oli jo aikaisemmin rekisteröinyt itselleen Saksassa sanamerkin ”Milan” samassa luokassa 16. Yritys vetosi asetuksen 207/2009 8(1)(b) artiklan tarkoittamaan sekaannusvaaraan. EUIPO tutki asian ja katsoi, että sekaannusvaara oli olemassa, eikä hyväksynyt rekisteröintiä. Tämän seurauksena AC Milan teki valituksen EU:n yleiseen tuomioistuimeen.

EUYT katsoi, että haettavaa merkkiä tarkasteltaessa sana ”AC Milan” oli yleisön silmissä merkin hallitseva osa ja että merkin kuviolla ei ollut tekstin kaltaista erottuvuutta. Foneettisessa vertailussa haettava merkki ja jo ennestään rekisteröity merkki olivat hyvin samanlaisia, ja ainoa erottava tekijä oli sanan alun ”AC”.  Vaikka sanalla ”Milan” oli erilaisia merkityksiä, se ei poistanut merkkien samanlaisuutta.  Lisäksi oli osoitettu, että aikaisemmin rekisteröity tavaramerkki ”Milan” oli jo aidosti ja tehokkaasti käytössä Saksan alueella.

EUYT tuli täten siihen lopputulokseen, että merkkien kuten myös tuoteluokkien samankaltaisuus sai aikaan sekaannusvaaran kohdeyleisön silmissä, joten AC Milanin kanne hylättiin. Tuomio osoittaa, että pienemmät kansalliset tavaramerkit voivat saada suojaa suurempien yritysten ylikansallisia tavaramerkkirekisteröintejä vastaan.

Tuomio on luettavissa täällä.

Kuva: Nathan Rogers sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: