EUYT: Google Car ja laajalti tunnettu tavaramerkki

20.2.2023

Phone screen, Google Image

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin (EUYT) on antanut ratkaisun yhden maailman tunnetuimman brändin, Googlen, tavaramerkkisuojan laajuudesta. EUYT hylkäsi hakijan valituksen koskien Google Car -sanamerkin ja GC: Google Car -kuviomerkin rekisteröintiä. Tavaramerkkien käyttö olisi EUYT:n mukaan merkinnyt Googlen maineen oikeudetonta hyväksikäyttöä.

Google Car (T-569/21) ja GC: Google Car (T-568/21)

Vuonna 2018 Ranskassa asuva yksityishenkilö pyrki rekisteröimään EU-tavaramerkeiksi sanamerkin ”Google Car” ja kuviomerkin ”GC: Google Car”. Tavaramerkkejä haettiin tavaroille luokassa 12, joka kattaa muun muassa kulkuneuvot ja muut niihin liittyvät laitteet. Google LLC vastusti tavaramerkkien rekisteröintiä sillä perusteella, että yhtiölle on aikaisemmin rekisteröity useita EU-tavaramerkkejä luokissa 9, 35, 38 ja 42.

Sekä EUIPO että sen valituslautakunta hylkäsivät hakijan EU-tavaramerkkihakemukset. Kantaja valitti asiasta unionin yleiseen tuomioistuimeen ja esitti, ettei valituslautakunta ollut näyttänyt toteen, että rekisteröitävistä merkeistä aiheutuu tosiasiallista sekaannusvaaraa Googlen tavaramerkeille. Kantajan mukaan sekaannusvaaraa ei ollut olemassa, sillä Googlen tavaramerkit on rekisteröity eri tavaroille ja palveluille kuin kantajan hakemat tavaramerkit. Lisäksi se, että rekisteröitävät tavaramerkit tuovat yleisölle mieleen Googlen, ei kantajan mukaan merkitse Googlen maineen oikeudetonta hyväksikäyttöä.

Sekaannusvaaraa koskevassa arvioinnissa EUYT nosti esille, että Googlen tavaramerkit ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja yleisön keskuudessa, myös autoteollisuudessa. Koska Googlen maine kattaa kaikki markkinat, EUYT katsoi, ettei asiassa ei ollut tarpeen tehdä yksityiskohtaista vertailua merkkien kattamien tavaroiden ja palveluiden kesken. Ottaen huomioon vertailtavien merkkien samankaltaisuus ja yhteys, jonka kohdeyleisö muodostaa merkkien välille, EUYT katsoi, että haettujen tavaramerkkien käyttö merkitsisi Googlen maineen oikeudetonta hyväksikäyttöä. Tuomioistuin hylkäsi kantajan valituksen.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Brett Jordan

Kirjoittajat

Share: