EUT:n ratkaisu koskien tietoyhteiskuntadirektiivin artiklan 9 termin ”yleisradiopalvelujen pääsy kaapeliverkkoihin” tulkintaa

16.3.2017
EUT:n antoi asiassa C-275/15 ratkaisunsa (1.3.2017), jonka mukaan tietoyhteiskuntadirektiivin (2001/29) 9 artiklan käsitettä ”yleisradiopalvelujen pääsy kaapeliverkkoihin” tulee tulkita niin, että säännös ei kata tai salli kansalliseen lainsäädäntöön sellaista poikkeusta, jonka nojalla tekijänoikeutta voidaan rajoittaa.

Yhdistyneiden kuningaskuntien tuomioistuin (High Court of Justice) käsitteli tapausta, jossa TVCatchup Limited -niminen yritys tarjosi internetissä televisiolähetysten suoratoistopalveluja. TVC:n esittämiin ohjelmiin kuuluivat valittajien (ITV Broadcasting Limited, ITV2 Limited, ITV Digital Channels Limited, Channel Four Television Corporation, 4 Ventures Limited, Channel 5 Broadcasting Limited ja ITV Studios Limited) televisiolähetykset. Kansallinen tuomioistuin katsoi, että TVCatchup Limited oli välittänyt ohjelmia yleisölle ilman oikeudenhaltijoiden lupaa ja näin ollen loukanneen valittajien tekijänoikeutta. Tuomioistuin katsoi kuitenkin, että kolmen televisiokanavan kohdalla loukkausta ei ollut tapahtunut kansallisen poikkeussäännöksen nojalla. Kansallisen poikkeussäännöksen Copyright, Designs and Patents Act 1988 (CDPA) 73 §:n 2 momentin b-kohdassa sekä 3 momentissa säädetään, että tekijänoikeutta ei loukata, jos lähetys tapahtuu kaapeleitse vastaanotettavaksi määritellyllä alueella.

Kantajat valittivat päätöksestä, ja kansallinen tuomioistuin esitti EUT:lle viisi ennakkoratkaisukysymystä. EUT katsoi kuitenkin tarpeelliseksi vastata vain kysymykseen kolme. Kysymyksessä pyydettiin selvennystä siihen, onko tietoyhteiskuntadirektiivin 9 artiklaa ja käsitettä ”yleisradiopalvelujen pääsy kaapeliverkkoihin” tulkittava niin, että säännös kattaa ja sallii tekijänoikeutta rajoittavien kansallisten säännösten säätämisen yleisradiolähetysten välittömästä kaapeleitse tapahtuvasta edelleen lähettämisestä alkuperäisellä lähetysalueella.

EUT totesi, että tietoyhteiskuntadirektiivin 3 artiklan 1 kohdassa oleva yleisölle välittämisen käsite on tulkittava laajasti. Tuomioistuin katsoi, että välittämisen käsite kattaa myös internetissä tapahtuvan suoratoistopalvelun. Näin ollen tämän artiklan nojalla edelleen lähettäminen ilman tekijän suostumusta ei ole lähtökohtaisesti sallittua. Ainoastaan tietoyhteiskuntadirektiivin 5 artiklassa säädetty tyhjentävä luettelo poikkeuksista, jotka oikeuttavat rajoitukset, ja tapauksessa esitetty lähettäminen ei kuulu artiklassa lueteltuihin poikkeuksiin. Mikäli direktiivin 9 artikla sallisi lisää poikkeuksia, se olisi vastoin 5 artiklan tyhjentävää luetteloa ja vaarantaisi direktiivin tavoitteen suojella tekijöitä. Näin ollen EUT katsoi, että käsitettä ”yleisradiopalvelujen pääsy kaapeliverkkoihin” on tulkittava niin, että säännös ei kata eikä salli kansallista säännöstä, joka oikeuttaisi rajoituksia tekijänoikeuteen julkisia palveluja toteuttavien televisiokanavien lähetysten välittömästä kaapeleitse, mukaan lukien internetin välityksellä, tapahtuvasta edelleen lähettämisestä alkuperäisellä lähetysalueella.

Ratkaisu C-275/15 luettavissa kokonaisuudessaan Curia-sivustolla.

(NH)

Share: