EUT:lta ratkaisu e-kirjojen lainaamisesta yleisissä kirjastoissa

14.11.2016
Euroopan unionin tuomioistuin katsoi 10.11.2016 antamassaan ratkaisussa C-174/15, että sähköisten kirjojen lainaus yleisistä kirjastoista sisältyi vuokraus- ja lainausdirektiivin (2006/115/EY) mukaiseen poikkeukseen.

Hollannissa e-kirjojen lainaaminen yleisistä kirjastoista on tapahtunut lisensoimalla lainausoikeudet oikeudenhaltijoilta. Alankomaalaiset yleiset kirjastot yhdistävä yhdistys ja pääasian kantaja Veniging Openbare Bibliotheken (jäljempänä VOB) vaati, että sähköisten kirjojen lainaamisen tulisi tapahtua perinteisten kirjojen tapaan vuokraus- ja lainausdirektiivin nojalla.

Ennakkoratkaisupyynnössään EUT:lle 1.4.2015 Haagin alioikeus tiedusteli, koskeeko vuokraus- ja lainausdirektiivin 6(1) artiklassa säädetty teoksen tekijänoikeuksia koskeva poikkeusmahdollisuus tavallisten kirjojen ohella myös sähköisiä kirjoja. VOB:n käyttämässä lainausmallissa yksi e-kirja saattoi olla kerrallaan vain yhden lainaajan käytössä.

Ratkaisussaan EUT totesi, että mikäli yleisen kirjaston e-kirjoihin soveltama lainausmalli on samanlainen kuin fyysisten kirjojen kohdalla (”yksi kopio, yksi käyttäjä”), soveltuu vuokraus- ja lainausdirektiivin myös digitaalisiin kirjoihin. Näin ollen direktiivin käsite lainaamisesta sisältää myös digitaalisen lainaamisen. EUT perusteli ratkaisuaan mm. sillä, että yksi direktiiviin kirjatuista tavoitteista on mukauttaa tekijänoikeutta uusiin tapoihin käyttää teoksia.

EUT huomautti, että jäsenvaltiot voivat halutessaan asettaa edellytyksiä e-kirjojen lainaamiselle parantaakseen oikeudenhaltijoiden asemaa. Tässä tapauksessa Hollannin lainsäädäntö edellytti, että yleisessä kirjastossa lainattavan e-kirjan tuli olla jo aiemmin saatettu yleisön saataville oikeudenhaltijan tai tämän suostumuksella jonkun muun toimesta. EUT:n mukaan ehto oli direktiivin mukainen. Direktiivi ei myöskään salli laittomasta lähteestä saadun sähköisen kirjan lainaamista yleisessä kirjastossa.

EUT:n ratkaisu C-174/15 luettavissa kokonaisuudessaan Curia-sivustolla.

 (AS)

Share: