EUT:lta tuomio tietokoneohjelman laillisesti hankkineen oikeudesta korjata ohjelman toimintaan vaikuttavat virheet

1.11.2021

Euroopan unionin tuomioistuin on 6.10.2021 antamassaan tuomiossa (asia C‑13/20) katsonut, että tietokoneohjelmien oikeudellisesta suojasta annetun direktiivin 5 artiklan 1 kohdan mukaan tietokoneohjelman laillisesti hankkineella henkilöllä on oikeus dekompiloida tietokoneohjelma korjatakseen sen toimintaan vaikuttavat virheet.

Software

Asiassa Brysselin ylioikeus (Cour d’appel de Bruxelles) oli esittänyt EUT:lle ennakkoratkaisupyynnön, joka koski tietokoneohjelmien oikeudellisesta suojasta annetun direktiivin 91/250 5 artiklan 1 kohdan tulkintaa. Asiassa olivat asianosaisina tietoteknisiä palveluja tarjoava yhtiö Top System SA ja Belgian valtio. Tapauksessa Belgian liittovaltion hallinnon henkilöstövalintayksikkö Selor oli dekompiloinut Top Systemin kehittämän tietokoneohjelman. Ohjelma oli osa sovellusta, johon yksiköllä oli käyttölisenssi.

Top Systemilla ja Selorilla oli eriäviä näkemyksiä tietokoneohjelman toimintaongelmien ratkaisemisesta, minkä seurauksena Top System nosti Seloria ja Belgian valtiota vastaan kanteen. Top System katsoi, että Selor oli dekompiloinut tietokoneohjelman Top Systemin yksinoikeuksia loukaten ja vaati tästä vahingonkorvausta. Brysselin alioikeus hylkäsi vaatimukset olennaisilta osin. Top System haki muutosta tuomioon Brysselin ylioikeudessa, joka pyysi ennakkoratkaisua EUT:lta. Asiassa pyydettiin selvennystä direktiivin 5(1) artiklan tulkinnasta ja tietokoneohjelman laillisesti hankkineen oikeudesta dekompiloida ohjelma virheiden korjaamiseksi.

EUT totesi, ettei dekompilaatiota mainita direktiivin 4 artiklan a ja b -alakohdissa luetelluissa tekijän yksinoikeuksiin kuuluvissa toimissa, joihin direktiivin 5(1) artiklassa viitataan. EUT:n tuli näin ollen tutkia, voivatko ohjelman dekompilaation kannalta tarpeelliset toimet tästä huolimatta kuulua direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan. EUT:n mukaan dekompilaatio merkitsee ohjelman koodin muodon muuntamista, johon sisältyy kyseisen koodin toisintamista sekä koodin muodon kääntämistä. Tietokoneohjelman dekompilaatio edellyttää siten sellaisten toimien suorittamista, jotka kuuluvat tosiasiallisesti tekijän 4 artiklassa määriteltyihin yksinoikeuksiin. Dekompilaatio oli näin ollen tietokoneohjelman tekijän yksinoikeus.

Direktiivin 5(1) artiklan mukaan tietokoneohjelman laillisesti hankkinut henkilö voi kuitenkin toteuttaa direktiivin 4 artiklan a ja b -alakohdissa luetellut toimet ilman oikeudenhaltijalta etukäteen saatua suostumusta, jos ne ovat tarpeen kyseisen ohjelman käytön kannalta, kuten virheiden korjaamiseksi. EUT:n mukaan 5(1) artiklaa oli näin ollen tulkittava siten, että ohjelman laillisesti hankkineella on oikeus dekompiloida ohjelma kokonaan tai osittain korjatakseen sen toimintaan vaikuttavat virheet. Hänellä on tämä oikeus myös silloin, kun korjaaminen käsittää sellaisen toiminnon käytöstä poistamisen, joka vaikuttaa sen sovelluksen asianmukaiseen toimintaan, jonka osa kyseinen ohjelma on. Ohjelman hankkineella henkilöllä on kuitenkin oikeus toteuttaa tällainen dekompilaatio vain siltä osin kuin se on tarpeen virheiden korjaamiseksi ja noudattaen mahdollisesti ohjelmaa koskevan tekijänoikeuden haltijan kanssa tehdyssä sopimuksessa määrättyjä ehtoja.

Tuomio on luettavissa täällä.

Kuva: Maxwell Nelson sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: