EUT:lta ennakkoratkaisu ’niin läheinen liittymä’ -käsitteen tulkinnasta tavaramerkkiloukkauksen yhteydessä

12.9.2023

Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) 7.9.2023 antama ennakkoratkaisu koski tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla 12.12.2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1215/2012 8 artiklan 1 alakohdan tulkintaa.

Düsseldorf city lights

Asiassa Advance Magazine Publishers, sellaisten EU-tavaramerkkien haltija, joihin sisältyy sanaosa ”Vogue”, katsoi joutuneensa tavaramerkkiensä loukkaustoimien kohteeksi ja vaati Saksassa nostamassaan kanteessa, että loukkauksia toteuttavat yhtiöt ja niiden toimitusjohtajat lopettavat sen tavaramerkkien loukkaamisen kaikkialla unionin alueella sekä antavat sille tietoja ja esittävät sille kirjanpitonsa ja, että ne todetaan vahingonkorvausvelvollisiksi. Loukkauksen perusteena oli Beverage City Polskan ja FE:n (toimitusjohtaja) valmistama Diamant Vogue ‑niminen energiajuoma, jonka myynnistä saksalainen Beverage City & Lifestyle oli tehnyt Beverage City Polskan kanssa Saksaa koskevan yksinmyyntisopimuksen.

Landgericht Düsseldorf hyväksyi kanteen ja katsoi olevansa kansainvälisesti toimivaltainen asiassa Beverage City Polskan ja sen toimitusjohtajan osalta. Beverage City Polska ja FE valittivat ratkaisusta sen perusteella, että Saksan tuomioistuimilla ei ole kansainvälistä toimivaltaa käsitellä niitä vastaan nostettua kannetta, ja korostavat, että he ovat toimineet ja toimittaneet tavarat asiakkailleen yksinomaan Puolassa. Täten osavaltion ylioikeus halusi tietää, onko kanteiden välillä tässä tilanteessa ’niin läheinen liittymä’, että niiden käsitteleminen ja ratkaiseminen yhdessä on toivottavaa, jotta kanteiden käsitteleminen eri oikeudenkäynneissä ei johtaisi ristiriitaisiin tuomioihin. Asian tosiseikat huomioiden, kyse oli siitä, voidaanko asetuksen mukaan useita vastaajia, joilla on eri kotipaikat, vastaan nostaa kanne sen paikkakunnan, jossa yhdellä vastaajista on kotipaikka, tuomioistuimessa, jossa EU-tavaramerkin haltija on esittänyt kanteen yhteydessä vaatimuksia kaikkia näitä vastaajia vastaan, kun kunkin niistä väitetään loukanneen aineellisesti samalla tavalla tätä tavaramerkkiä ja näitä vastaajia sitoo yksinmyyntisopimus.

Asian ratkaisu

Euroopan unionin tuomioistuin totesi: kun kunkin vastaajan väitetään loukanneen aineellisesti samalla tavalla kyseistä tavaramerkkiä ja kun näitä vastaajia sitoo yksinmyyntisopimus, kanne voidaan nostaa sellaisen paikkakunnan, jossa yhdellä vastaajista on kotipaikka, tuomioistuimessa, jossa EU-tavaramerkin haltija on esittänyt tavaramerkin loukkauskanteen yhteydessä vaatimuksia kaikkia näitä vastaajia vastaan. EUT:n mukaan paikallisen tuomioistuimen on ’niin läheinen liittymä’ -kriteerin täyttymistä arvioitaessa otettava erityisesti huomioon se, että yhtiöiden, joiden kotipaikat ovat eri valtioissa, väitetään erikseen syyllistyneen samoihin tavaroihin kohdistuviin samoihin loukkauksiin. Se, liittyvätkö kanteet toisiinsa määräytyy kaikkien tapahtuneiden loukkaustoimien välillä olevan suhteen eikä niinkään asianomaisten yhtiöiden välisten organisatoristen yhteyksien tai pääomayhteyksien perusteella. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota asiakkaan ja tavarantoimittajan välisten sopimussuhteiden luonteeseen.

Pääset lukemaan koko ratkaisun täältä.

Kuva: Unsplash / Nikolaos Choustoulakis

Kirjoittajat

Share: