EUT: Yhteismerkin tehtävä ei ole erottaa tavaroita tai palveluita maantieteellisen alkuperän perusteella

18.10.2017
Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) antoi 20.9.2017 ratkaisun yhdistetyissä asioissa C-673/15 P–C-676/15 P, The Tea Board v EUIPO. Ratkaisun mukaan yhteismerkin keskeinen tehtävä on erottaa sen haltijana olevan yhteenliittymän jäsenten tavarat tai palvelut toisten yritysten tavaroista tai palveluista, ei erottaa tavaroita ja palveluita niiden maantieteellisen alkuperän perusteella.

Ranskalainen alusvaatealan yritys Delta Lingerie jätti lokakuussa 2010 EUIPO:on neljä EU-tavaramerkkihakemusta, joilla se pyrki rekisteröimään kuviomerkin ”Darjeeling”, luokissa 25, 35 ja 38. Darjeeling on korkealaatuisen mustan teen tuotantoalueena tunnettu piirikunta Intiassa. Intian teevirasto (The Tea Board) on Intian teelain nojalla perustettu elin, jolla on toimivalta hallinnoida teen tuotantoa. Virasto teki väitteen Delta Lingerien rekisteröintihakemuksia vastaan. Väite perustui aikaisempiin ”Darjeeling”-yhteismerkkeihin, jotka oli rekisteröity teelle luokassa 30. EUIPO:n väiteosasto ja valituslautakunta hylkäsivät teeviraston valitukset, minkä jälkeen asia eteni Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen (EUYT) käsittelyyn.

EUYT totesi ratkaisussaan, että yhteismerkeillä ei ollut teeviraston väittämää erityistä tehtävää maantieteellisen alkuperän osoittajana, vaan niiden keskeinen tehtävä on muiden EU-tavaramerkkien lailla taata merkillä varustettujen tavaroiden tai palveluiden kaupallinen alkuperä. Se, että yleisö luulee merkkien kattamien tavaroiden tai palveluiden olevan peräisin samalta maantieteelliseltä alueelta, ei ole riittävä tekijä tavaroiden tai palveluiden samanlaisuuden tai samankaltaisuuden määrittämisessä. Merkkien välillä ei ollut sekaannusvaaraa, koska niiden kattamat tavarat ja palvelut eivät olleet samat tai samankaltaiset.

Edellä mainitun perusteella EUYT hylkäsi teeviraston ensimmäisen kanneperusteen, mutta hyväksyi kuitenkin osittain viraston esittämän toisen kanneperusteen todeten, että valituslautakunta oli virheellisesti sulkenut pois mahdollisuuden, että Delta Lingerien myöhemmät tavaramerkkirekisteröinnit aiheuttaisivat vaaraa aikaisempien yhteismerkkien hyväksikäytöstä luokkien 25 ja 35 osalta. Näiltä osin EUYT kumosi valituslautakunnan päätökset.

Valituksellaan EUT:en teevirasto vaati tuomioistuinta kumoamaan EUYT:n ratkaisut niiltä osin, kuin yleinen tuomioistuin oli hylännyt sen kanteet. Delta Lingerie esitti asiassa vastavalituksen, jolla se vaati EUT:ta kumoamaan EUYT:n tuomiot niiltä osin, kuin yleinen tuomioistuin oli hyväksynyt teeviraston kumoamiskanteet.

EUT:n mukaan EUYT ei ollut tehnyt oikeudellista virhettä katsoessaan, että yhteismerkin keskeinen tehtävä on erottaa sen haltijana olevan yhteenliittymän jäsenten tavarat tai palvelut toisten yritysten tavaroista tai palveluista, eikä erottaa tavaroita tai palveluita niiden maantieteellisen alkuperän perusteella. EUYT ei ollut tehnyt oikeudellista virhettä myöskään katsoessaan, että samanlaisuuden tai samankaltaisuuden arvioinnissa merkittävä tekijä ei ole se, että yleisö saattaa luulla yhtäältä yhteismerkin ja toisaalta yksilöllisen tavaramerkin kattamien tavaroiden tai palveluiden olevan peräisin samasta maantieteellisestä alkuperästä.

EUT hylkäsi Intian teeviraston valitukset kokonaisuudessaan. Delta Lingerien vastavalitus perustui EUT:n mielestä valituksenalaisten tuomioiden virheelliseen tulkintaan, joten EUT hylkäsi sen perusteettomana.

Ratkaisu luettavissa Curia-tietokannassa.

(MM)

Share: