EUT: Vertaisverkkoalustan tarjoaminen on yleisölle välittämistä

16.6.2017
Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) katsoi tuoreessa ratkaisussaan 14.6.2017 asiassa C-610/15 Stichting Brein, että tietoyhteiskuntadirektiivin käsite yleisölle välittäminen kattoi myös toiminnan, jossa tarjotaan alusta tekijänoikeuden suojaamien teosten levittämiseen internetissä. Näin oli siitä huolimatta, että ylläpitäjä ei ollut lisännyt teoksia alustalle, vaan kyseessä oli vain tiedostojen löytämisen ja siirron mahdollistava järjestelmä.

Pääasiassa tekijänoikeudenhaltijoiden etusäätiö Stichting Brein vaati, että tietyt internetyhteyden tarjoajat velvoitetaan estämään vertaisverkkoalusta The Pirate Bayn verkkotunnus ja IP-osoitteet, sillä kyseisen alustan kautta oli saatettu yleisön saataville tekijänoikeuden suojaamia teoksia ilman oikeudenhaltijoiden suostumusta. Kansallinen tuomioistuin oli katsonut yleisön saataviin saattamisen tapahtuneeksi ja todennut, että alustan käyttö internetyhteyden tarjoajien kautta mahdollisti teosten luvattoman jakamisen.

Ennakkoratkaisukysymys koski tietoyhteiskuntadirektiivin (direktiivi 2001/29 tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa) 3 artiklan 1 kohdan tulkintaa. Säännös sisältää määräyksen tekijän yksinoikeudesta teoksen yleisölle välittämiseen ja yleisön saataviin saattamiseen. Epäselvyys koski sitä, syyllistyykö vertaisverkkoalustan ylläpitäjä tekijänoikeuden loukkaukseen, vaikka se ei itse ole lisännyt tekijänoikeuden suojaamia aineistoja alustalle. Alusta oli vain järjestelmä, joka indeksoi aineistoja siten, että ne olivat käyttäjien löydettävissä, ladattavissa ja jaettavissa.  

EUT totesi, että direktiivin tarkoituksena on korkeatasoisen suojan tarjoaminen tekijöille ja sen varmistaminen, että teosten käytöstä saadaan asianmukainen korvaus.  Näin ollen yleisölle välittämisen käsitettä tulee tulkita laajasti. Tulkinta on tehtävä tapauskohtaisesti useita eri arviointiperusteita yhdistellen. Huomioon tulee ottaa käyttäjien mahdollisuus vastaanottaa teos ilman väitettyä välittämistointa, mahdollisten vastaanottajien määrä, välittämisen tekninen tapa, uusi yleisö ja ansiotarkoitus. Näin ollen välittämistä saattaa olla kaikki toiminta, jossa käyttäjille tahallisesti annetaan pääsy suojattuihin teoksiin.

EUT totesi, että vaikka ylläpitäjä ei itse ladannut teoksia alustalle, se hallinnoi alustaa tietoisena tekijänoikeutta loukkaavasta toiminnasta. Sen tarjoamat indeksointi ja luettelointi olivat keskeisessä asemassa teosten löytymisessä ja siten saataville saattamisessa. Ylläpitäjä myös aktiivisesti luokitteli alustan kautta liikkuvaa sisältöä ja seuloi tietynlaista materiaalia, joten kyse ei voinut olla pelkästä teknisten välineiden tarjoamisesta. Näin ollen kyse oli välittämisestä. Alustan huomattavat käyttäjämäärät kertoivat myös todellisesta yleisöstä, jota oikeudenhaltijat eivät olleet ottaneet huomioon alkuperäiseen välittämiseen suostuessaan. Kyse oli siis uudesta yleisöstä. Alusta tuotti myös huomattavia mainostuloja, joten välittäminen tapahtui ansiotarkoituksessa. Nämä seikat huomioon ottaen EUT katsoi, että vertaisverkkoalusta tarjoajan toiminta oli direktiivin tarkoittamaa yleisölle välittämistä.

EUT:n ratkaisu C-610/15 luettavissa Curia-tietokannassa.

(JR)

Share: