EUT: Tavaramerkki ”Port Charlotte” ei vaaranna portviinin nimisuojaa

18.10.2017
Euroopan unionin tuomioistuin on 14. syyskuuta antanut ratkaisunsa vuosia kestäneessä kiistassa, jossa kyse on alkuperänimitysten suojan laajuudesta sekä suhteesta tavaramerkkien suojaan. Tuomio (C-56/16 P) kumoaa unionin yleisen tuomioistuimen aikaisemman ratkaisun T-659/14.

Riitaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun skotlantilainen tislaamo Bruichladdich Distillery Ltd jätti lokakuussa 2006 Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) edeltäjälle OHIM:lle hakemuksen tavaramerkin ”PORT CHARLOTTE” rekisteröimiseksi. Virasto hyväksyi rekisteröinnin noin vuotta myöhemmin alkoholijuomille luokkaan 33.

Portugalin julkishallinnon laitos Instituto Dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP), joka hallinnoi suojattuja alkuperänimityksiä ’Porto’ ja ’Port’, haki vuonna 2011 virastolta kyseisen tavaramerkin mitätöintiä. Mitätöintihakemuksen mukaan nimitykset on suojattu EU:n jäsenvaltioissa sekä Portugalin lain että unionin yhteisötavaramerkkiasetuksen (207/2009/EY) nojalla. Alkuperänimityksille ei kuitenkaan ollut hankittu EU-säännösten edellyttämällä tavalla komission hyväksyntää, vaan ne oli rekisteröity kansallisesti.

Alkuperänimitys turvaa sellaisten elintarvikkeiden mainetta, jotka ovat peräisin tietyltä alueelta ja joiden laatuun tai muihin ominaisuuksiin tämä alue olennaisesti vaikuttaa. Tapauksessa kyseessä oleva tuote oli paikallinen väkevä viini eli portviini. Asiassa oli lopulta kyse sekä merkin ja alkuperänimitysten sekoitettavuuden arvioinnista sekä siitä, voitiinko nimityksiä koskevia kansallisia säädöksiä soveltaa unionin sääntelyn ohella muiden jäsenvaltioiden alueella.

Bruichladdich rajasi tavaramerkkirekisteröinnin koskemaan ainoastaan viskejä, mutta toimi ei riittänyt lepyttämään IVDP:a. Tapaus kävi läpi useita valitusasteita, kunnes marraskuussa 2015 unionin yleinen tuomioistuin (EUYT) ratkaisi asian IVDP:n hyväksi. Ratkaisun mukaan EU-asetuksissa määriteltyä alkuperänimitysten suojaa ei ollut tarkoitettu yksinomaiseksi järjestelmäksi, vaan jäsenvaltioilla oli oikeus soveltaa laajempia kansallisia säädöksiä.

EUIPO valitti ratkaisusta EUT:iin sillä perusteella, että EUYT oli tehnyt oikeudellisen virheen soveltamalla Portugalin lakia. Sen mukaan alkuperänimityksiä sekä maantieteellisiä merkintöjä koskevat oikeussäännöt kuuluvat EU-alueella unionin yksinomaisen toimivallan piiriin. IVDP jätti vastavalituksen, jossa se pyysi tarkentamaan yleisen tuomioistuimen perusteluja ja vahvistamaan aiemman tuomion. Myös EUT:n julkisasiamies puolsi ratkaisuehdotuksessaan tavaramerkin julistamista mitättömäksi.

Tuomioistuin oli kuitenkin samaa mieltä EUIPO:n kanssa, ja ratkaisuehdotuksesta poiketen kumosi EUYT:n tuomion. EUT:n perustelujen mukaan portviinin ja viskin todellinen sekaannusvaara kuluttajien keskuudessa on hyvin pieni. Lisäksi se vahvisti, että nimisuojajärjestelmän on tarkoitus kuulua EU:n yksinomaisen toimivallan piiriin, eikä sitä voi täydentää tai muuttaa kansallisella lailla.

Ratkaisu luettavissa suomeksi Curia-tietokannassa (väliaikainen versio).

(LÄ)

Share: