EUT otti kantaa hyperlinkkeihin

8.9.2016
EUT katsoi 8.9.2016 antamassaan ratkaisussa, että hyperlinkin tarjoaminen sivustolle, joka sisälsi tekijänoikeudellisesti suojattuja teoksia ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa, oli tietoyhteiskuntadirektiivissä tarkoitettua yleisölle välittämistä. Ratkaisuun vaikuttivat linkin julkaisijan tavoittelema taloudellinen hyöty sekä ilmeinen tietoisuus linkin sisältämän aineiston laittomuudesta, jolloin välittämistoimi katsottiin tarkoitukselliseksi.

Alankomaiden ylimmän oikeusasteen tuomioistuimen (Hoge Raad der Nederlanden) ennakkoratkaisupyyntö koski tietoyhteiskuntadirektiivin 2001/29/EY 3 artiklan 1 kohdan tulkintaa. Tapauksessa GeenStijl.nl-internetsivustolla (myöhemmin GeenStijl, GS Media BV:n ylläpitämä sivusto) oli julkaistu hyperlinkkejä (eli klikattava linkkejä), jotka johtivat toisille sivustoille. Näillä sivustoilla oli nähtävästi laittomasti julkaistuja, Playboy-lehteä varten otettuja valokuvia henkilöstä A. Playboy-lehteä julkaisi Sanoma Media Netherlands BV (myöhemmin Sanoma).

EUT totesi, että arvioitaessa onko hyperlinkin käytössä kyse direktiivissä tarkoitetusta yleisölle välittämisestä, on ensiksi selvitettävä, onko linkitys tehty ansaintatarkoituksessa. Toiseksi on selvitettävä, tiesikö hyperlinkin tekijä, tai olisiko hänen pitänyt tietää, että hyperlinkki tarjoaa pääsyn internetissä ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa julkaistuun teokseen. Mikäli näin oli, kyseisen linkin tarjoaminen on katsottava yleisölle välittämiseksi.

Vastaavassa tilanteessa yleisölle välittämisestä on EUT:n mukaan kyse myös silloin, kun kyseinen linkki tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden kiertää rajoitustoimenpiteitä, joita suojatun teoksen sisältävällä sivustolla on toteutettu esimerkiksi sisällön näyttämiseksi vain sivuston tilaajakunnalle.

EUT katsoi, että mikäli hyperlinkkiä käytetään ansaintatarkoituksessa, voi linkin tekijän odottaa varmistavan, että teos on kohdesivustolla laillisesti. EUT:n mukaan on kiistatonta, että GeenStijl-sivusto voittoa tavoitellen laittoi esille hyperlinkkejä laittomasti julkaistuihin kuviin. EUT katsoi sivustoa ylläpitävän GS Median olleen tietoinen siitä, että kuvat olivat hyperlinkin kohdesivulla laittomasti. Tässä tilanteessa oli ilmeistä, että GS Media oli suorittanut tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisen yleisölle välittämisen.

EUT:n mukaan direktiivin tulkinta laittomaan materiaaliin johtavien hyperlinkkien osalta suhteessa yleisölle välittämiseen riippuu siitä, laittaako linkit esille voittoa tavoittelematta henkilö, joka ei tiennyt tai jonka ei kohtuudella pitänyt tietää siitä, että kyseiset teokset oli lainvastaisesti julkaistu. Tällöin linkittämistä ei tulisi katsoa yleisölle välittämisenä. Sen sijaan, mikäli linkittäminen tapahtui voittoa tavoitellen, henkilön oletetaan olleen tietoinen teosten lainvastaisesta julkaisemisesta, jolloin kyse on yleisölle välittämisestä.

EUT:n ratkaisu C-160/15 luettavissa kokonaisuudessaan Curia-sivustolla

(AS)

Share: