EUT: Yhteisomistuksessa olevan tavaramerkin käyttöluvan myöntämiseen tai irtisanomiseen ei sovelleta EU-tavaramerkkilainsäädäntöä

18.5.2023

Football game shirts

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) antoi 27. huhtikuuta ratkaisun asiassa C-868, jossa oli kyse tavaramerkkidirektiivin ja tavaramerkkiasetuksen tulkinnasta tavaramerkkien yhteisomistusta koskevassa riita-asiassa. Ratkaisussa EUT vahvisti, ettei yhteisomistuksessa olevan tavaramerkin käyttöluvan myöntämiseen tai irtisanomiseen sovelleta EU:n tavaramerkkilainsäädäntöä.

Kansallisen tavaramerkin ja EU-tavaramerkin ’LEGEA’ yhteishaltijat (VW, SW, CQ ja ET) antoivat vuonna 1993 italialaiselle urheiluvaateyritys Legealle toistaiseksi voimassa olevan käyttöluvan ’LEGEA’ merkin käyttöön urheiluvarusteiden tunnuksena. Vuonna 2006 yksi yhteisomistajista ilmoitti vastustavansa käyttölupasopimuksen jatkamista. Osapuolten välille syntyi erimielisyyttä siitä, voitiinko tavaramerkkien käyttölupaa jatkaa yhden yhteisomistajan vastustuksesta huolimatta.

Riita-asia eteni Napolin alioikeuden käsiteltäväksi, joka totesi, ettei Legealla ollut oikeutta käyttää ’LEGEA’ tavaramerkkiä vuoden 2006 jälkeen, sillä käyttöluvan jatkamiseen ei ollut annettu kaikkien yhteishaltijoiden suostumusta. Sen sijaan Napolin ylioikeus katsoi, ettei tavaramerkin käyttöluvan myöntäminen edellytä yhteishaltijoiden yksimielisyyttä. Täten tavaramerkin käyttölupasopimusta voitiin jatkaa yhteishaltijan vastustuksesta huolimatta.

Asia eteni lopulta Italian ylimpään tuomioistuimeen, joka pyysi EUT:lta selvyyttä siihen, onko EU:n tavaramerkkidirektiiviä ja tavaramerkkiasetusta tulkittava niin, että yhteisomistuksessa olevan kansallisen tavaramerkin tai EU-tavaramerkin käyttöluvan myöntäminen tai irtisanominen edellyttää yhteishaltijoiden yksimielistä tai enemmistön perusteella tehtyä päätöstä.

Tavaramerkkidirektiivin osalta EUT nosti esille, ettei direktiivissä viitata tavaramerkin yhteisomistukseen. EUT:n mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että direktiivi sulkisi pois mahdollisuuden tavaramerkin yhteisomistukseen, vaan enemmänkin sitä, että asia kuuluu kansallisen oikeuden soveltamisalaan.

Vaikka tavaramerkkiasetuksessa sen sijaan tunnustetaan tavaramerkin yhteisomistus, se ei myöskään sisällä säännöksiä, joissa määriteltäisiin, miten tavaramerkin yhteishaltijat voivat käyttää yksinoikeuttaan yhdessä. Tavaramerkkiasetuksessa ei siten säädetä oikeudesta päättää tavaramerkin käyttöluvan myöntämisestä tai irtisanomisesta. Tästä seuraa EUT:n mukaan se, että käyttöluvan myöntämistä ja irtisanomista koskeva asia ratkaistaan jäsenvaltion kansallisen oikeuden perusteella.

EUT:n ratkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Unsplash, Colin + Meg

Kirjoittajat

Share: