EUT: Kantajan on tietopyyntöä varten esitettävä olevansa teollis- tai tekijänoikeuden haltija

23.5.2023

Pictures taken on a polaroid camera

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) antoi 27. huhtikuuta ratkaisun asiassa C-628/21, jossa oli kyse teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoa koskevan direktiivin (2004/48/EY) tietopyyntöä koskevan 8 artiklan 1 kohdan tulkinnasta.

Asiassa luonnollinen henkilö TB (kantaja) myi osana liiketoimintaansa koneellisesti valmistamiaan kuvajäljennöksiä. Kantaja piti jäljennöksiä tekijänoikeuslainsäädännössä tarkoitettuina teoksina ja itseään niiden tekijänä. Castorama Polska ja Knor (vastaajat) myivät jäljennöksiä kantajan kuvista ilman mainintaa tuotteiden tekijästä tai alkuperästä. Kantaja ei myöskään ollut antanut suostumustaan kyseisten jäljennösten teettämiseen tai niiden myyntiin.

Kantaja saattoi Varsovan alueellisen tuomioistuimen Sąd Okręgowy w Warszawien käsiteltäväksi vaatimuksen siitä, että vastaajat velvoitetaan toimittamaan hänelle jäljennösten jakeluverkkoihin, myyntimääriin ja tuottoihin liittyviä tietoja. Kantajan mukaan kyseiset tiedot olivat tarpeen tekijänoikeuksien loukkaamiseen perustuvan kanteen ja vilpilliseen kilpailuun perustuvan vahingonkorvauskanteen nostamiseksi.

Varsovan alueellinen tuomioistuin pyysi EUT:lta selvyyttä siihen, onko asianosaisen osoitettava direktiivin (2004/48/EY) 8 artiklan 1 kohdan perusteella aloitetussa tietopyyntömenettelyssä täysimääräisesti se, että hän on niiden teollis- tai tekijänoikeuksien haltija, joihin hänen vaatimuksensa tueksi on vedottu, vai riittääkö se, että hän pelkästään osoittaa tämän todennäköiseksi.

EUT totesi, ettei direktiivin 8 artiklan 1 kohdan sanamuodosta suoraan ilmene, että kantajalla olisi tietopyynnön tehdäkseen velvollisuus osoittaa olevansa kyseessä olevan teollis- tai tekijänoikeuden haltija. Saman direktiivin 4 artiklan mukaan henkilöiden, joilla on oikeus kyseisen tietopyynnön tekemiseen, on kuuluttava artiklan alakohdissa lueteltuihin henkilöiden tai elinten ryhmiin. Tällaisena henkilöiden ryhmänä mainitaan teollis- ja tekijäoikeuksien haltijat. Lainkohtaa voidaan siten tulkita niin, että tehdäkseen 8 artiklaan perustuvan tietopyynnön, on kantajan osoitettava olevansa tosiasiallisesti kyseessä olevan teollis- tai tekijänoikeuden haltija.

Ratkaisussaan EUT korosti, että direktiivin 2004/48 8 artiklan 1 kohdassa teollis- ja tekijänoikeuksien haltijan hyväksi säädetty tietopyyntömenettely on itsenäinen menettely. Tietopyynnön tehtävä ja teollis- tai tekijänoikeuden loukkauksen toteamiseksi nostettavan kanteen tehtävä on erotettava toisistaan. Tietopyynnön ja kanteen näyttövaatimukset ovat siten erilaiset. Arvioitaessa tietopyyntömenettelyssä esitettävän todistusaineiston riittävyyttä, on otettava huomioon teollis- tai tekijänoikeuden luonne ja mahdolliset erityiset muodollisuudet, jotka määrittävät, ketä voidaan pitää kyseisen oikeuden haltijana.

Direktiivin 8 artiklan 1 kohdassa säädetyllä tiedonsaantioikeudella konkretisoidaan Euroopan unionin perusoikeuskirjassa taattua perusoikeutta tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin. Teollis- tai tekijänoikeuden haltija voi tiedonsaantioikeuden avulla tunnistaa oikeuttaan loukkaavan tahon ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet teollis- ja tekijänoikeutensa suojaamiseksi. Jos teollis- tai tekijänoikeuden haltijalla ei ole kaikkia tietoja hänen oikeuteensa kohdistuvan loukkauksen laajuudesta, ei hän kykene määrittämään niiden vahingonkorvausten määrää, joihin hänellä loukkauksen perusteella on oikeus.

Ratkaisussaan EUT totesi, että teollis- tai tekijänoikeuden loukkausta koskevan oikeudenkäynnin yhteydessä kantajan on direktiivin 8 artiklaan perustuvaa tietopyyntöä varten esitettävä kaikki kohtuullisesti saatavissa olevat todisteet, joiden perusteella tietopyynnön käsittelevä tuomioistuin voi riittävän varmasti vakuuttua siitä, että kantaja on kyseisen oikeuden haltija. Todistusteiden tulee olla mainitun oikeuden luonteen ja mahdollisesti sovellettavien erityisten muodollisuuksien kannalta asiamukaisia.

EUT:n ratkaisu on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Rirri

Kirjoittajat

Share: