EUT arvioi yleisölle välittämisen käsitettä ratkaisussa C‑723/22

15.4.2024

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) antoi 11.4.2024 tuomion (C‑723/22) asiassa Citadines Betriebs GmbH v. MPLC Deutschland GmbH.

Hotellitoiminnan harjoittaja Citadines Betriebs GmbH (Citadines) oli sijoittanut hotellinsa huoneisiin ja kuntosalitiloihin televisiovastaanottimia. Hotellin oman kaapelijakeluverkon kautta yleisradiolähetysten signaali välitettiin samanaikaisesti ja muuttumattomana kyseisiin televisioihin. Citadines oli tehnyt kaapelitelevisiolähetysten edelleen lähettämistä varten kattavasti lisenssisopimuksia saksalaisten yhteishallinnointiyhteisöjen kanssa. Tekijänoikeuden yhteishallinnointiyhteisö MPLC Deutschland GmbH (MPLC) oli kuitenkin lisenssisopimuksen sisällöstä eri mieltä.

MPLC tarttui Citadinesin järjestelyyn yhden, 17.11.2019 lähetetyn televisiosarjan jakson osalta. MPLC nosti Landgericht München I:ssä (alueellinen alioikeus, München I, Saksa) Citadinesia vastaan kanteen, jossa se vaati tuomioistuinta kieltämään televisiosarjan jakson välittämisen yleisölle siltä osin kuin välittäminen tapahtuu Citadinesin omassa kaapelijakeluverkossa. Citadines katsoi, että sillä oli oikeus jakson välittämiseen, koska sillä oli lisenssit kaapelitelevisiolähetysten edelleen lähettämiseen. Landgericht München I kielsi välitoimimääräyksellä Citadinesia saattamasta mainittua jaksoa yleisön saataville. Citadines valitti tuomiosta Oberlandesgericht Müncheniin (osavaltion ylioikeus, München, Saksa), joka pyysi EUT:lta ennakkoratkaisua.

Ennakkoratkaisua pyytäneelle tuomioistuimelle oli epäselvää, miten asiaa oli tulkittava, koska Saksan oikeudessa tietoyhteiskuntadirektiivin (2001/29) 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu yleisölle välittäminen oli jaettu edelleen lähettämistä koskevaan oikeuteen ja yleisradiolähetysten välittämistä koskevaan oikeuteen. Näin ollen tuomioistuin tiedusteli EUT:lta, onko direktiivin 2001/29 3 artiklan 1 kohtaa tulkittava siten, että hotellin huoneisiin tai kuntoilutilaan sijoitettujen televisiovastaanotinten käyttöön asettaminen silloin, kun näihin vastaanottimiin johdetaan lisäksi lähetyssignaali hotellin oman kaapelijakeluverkon kautta, on kyseisessä säännöksessä tarkoitettua yleisölle välittämistä.

EUT huomautti ensinnäkin, että hotellitoiminnan harjoittaja suorittaa yleisölle välittämisen, kun hän tietoisesti välittää suojattuja teoksia asiakkailleen lähettämällä lähetyssignaalin tarkoituksellisesti kyseiseen tilaan sijoittamiensa televisiovastaanottimien avulla. Koska hotellissa on huomattava määrä asiakkaita, heitä on pidettävä tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisena yleisönä. EUT katsoi hotellitoiminnan harjoittajan tavoittelevan voittoa ja olevan tietoinen toimintansa seurauksista. Toiminnassa ei ollut myöskään kyse pelkästä välineiden tarjoamisesta, koska niiden avulla myös välitettiin signaaleja hotelliin majoittuneille asiakkaille.

Näin ollen EUT totesi, että tietoyhteiskuntadirektiivin 3 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että hotellin huoneisiin tai kuntoilutilaan sijoitettujen televisiovastaanotinten käyttöön asettaminen silloin, kun näihin vastaanottimiin johdetaan lisäksi lähetyssignaali hotellin oman kaapelijakeluverkon kautta, on kyseisessä säännöksessä tarkoitettua yleisölle välittämistä.

Tuomion voit lukea täältä.

Kuva: Unsplash / aj_aaaab

Kirjoittajat

Share: