EUT antoi ennakkoratkaisun koskien aineettomien vahinkojen korvaamista teollis- ja tekijänoikeusasioissa

21.3.2016
EUT:n ratkaisu C-99/15 koski teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta eli ns. enforcement-direktiivin tulkintaa. Ennakkoratkaisupyynnöllä tiedusteltiin miten laajasti vahingon kärsinyt osapuoli voi vaatia korvausta tekijänoikeuden loukkaamisesta ja jääkö aineeton vahinko mahdollisesti tämän korvauksen ulkopuolelle.

Tapauksen tausta

Christian Liffers oli ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Dos patrias, Cuba y la noche (Kaksi isänmaata, Kuuba ja yö) -nimisen audiovisuaalisen teoksen. Producciones Mandarina SL teki audiovisuaalisen dokumenttielokuvan, jossa käytettiin muutamia otteita Liffersin teoksesta ilman lupaa. Dokumenttielokuva esitettiin espanjalaisella Telecinco-televisiokanavalla, joka kuuluu Mediaset España Comunicación SA:lle

Liffers nosti Madridin kauppaoikeudellisia asioita käsittelevä tuomioistuimessa (Juzgado de lo Mercantil de Madrid)  Mandarinaa ja Mediasetiä vastaan kanteen, jossa hän vaati tuomioistuinta mm. velvoittamaan nämä maksamaan hänelle 6 740 euroa hänen hyödyntämisoikeuksiensa loukkaamisesta sekä lisäksi 10 000 euron korvauksen aiheutuneesta aineettomasta vahingosta. Tuomioistuin hyväksyi Liffersin kanteen osittain. Se velvoitti Mandarinan ja Mediasetin muun muassa maksamaan hänelle 3 370 euroa loukkauksesta aiheutuneesta vahingosta ja 10 000 euroa aiheutuneesta aineettomasta vahingosta.

Tuomiosta valitettiin ja Madridin alueellinen muutoksenhakutuomioistuin (Audiencia provincial de Madrid)  alensi korvauksen määrän 962,33 euroon ja kumosi tuomion kokonaan siltä osin kuin siinä oli velvoitettu Mandarina ja Mediaset korvaamaan Liffersille aiheutunut aineeton vahinko.

Käsittely EUT:ssa

Espanjan ylin yleinen tuomioistuin (Tribunal Supremo) oli päättänyt lykätä asian käsittelyä ja esittää EUT:lle seuraavan ennakkoratkaisukysymyksen:

”Voidaanko direktiivin 2004/48 13 artiklan 1 kohtaa tulkita siten, että se estää immateriaalioikeuden loukkauksen kohteeksi joutunutta henkilöä, joka vaatii taloudellisen vahingon korvaamista niiden rojaltien tai maksujen määrän perusteella, jotka oikeudenloukkaaja olisi joutunut suorittamaan, jos se olisi pyytänyt lupaa käyttää kyseistä immateriaalioikeutta, vaatimasta korvausta myös aiheutuneesta aineettomasta vahingosta?”

EUT katsoi direktiivin 2004/48 tavoitteet huomioon ottaen, että artiklan 13 (1) ensimmäinen alakohta tulee tulkita niin, että oikeudenhaltijalle tulee korvata tälle loukkauksen johdosta koitunut tosiasiallinen vahinko kokonaisuudessaan sisältäen aineettomat vahingot.

EUT katsoi, että se, joka vaatii taloudellisen vahingon korvaamista niiden rojaltien tai maksujen määrän perusteella, jotka oikeudenloukkaaja olisi joutunut suorittamaan, jos se olisi pyytänyt lupaa käyttää kyseistä tekijänoikeutta, on oikeutettu vaatimaan korvausta myös aiheutuneesta aineettomasta vahingosta.

Ratkaisu C-99/15 on luettavissa kokonaisuudessaan Curia-tietokannassa.

(JL)

Share: