EU:ssa takavarikoitu 86 miljoonaa teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavaa tuotetta vuonna 2022

7.12.2023

A pile of handbags

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) ja komission verotuksen ja tulliliiton pääosasto julkaisivat yhteisen asiakirjan, jossa esitetään teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavien tavaroiden takavarikointia koskevaa tietoa vuodelta 2022. Asiakirjan mukaan vuoden 2022 aikana Euroopan unionin ulkorajoilla sekä sisämarkkinoilla takavarikointiin noin 86 miljoonaa tavaraa, joiden yhteenlasketun arvon on arvioitu olevan yli 2 miljardia euroa.

Verrattuna vuoteen 2021, EU:n ulkorajoilla takavarikoitujen tavaroiden määrä laski 43 prosentilla vuonna 2022. Tuotteiden yhteenlaskettu arvo kuitenkin nousi 11 prosentilla, koska osalla tavaroista oli korkeampi vähittäismyyntihinta kuin aiempana vuonna. Sisämarkkinoilla takavarikoitujen tavaroiden määrä puolestaan nousi aiempaan vuoteen verrattuna, mutta tuotteiden yhteenlaskettu arvo laski. Yhteensä kaikkien takavarikoitujen tuotteiden arvo nousi 3 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Eniten EU:ssa takavarikoitiin pelejä, pakkausmateriaaleja, leluja, savukkeita sekä CD- ja DVD-tallenteita. Arvioidun arvon osalta merkittävimmät tavaraluokat olivat puolestaan kellot, vaatteet, laukut, lompakot ja kukkarot, korut ja pelit. Tavaroista yli puolet takavarikoitiin Italiassa. EU:n sisämarkkinoilla eniten loukattuja teollis- ja tekijänoikeuksia olivat tavaramerkit ja tekijänoikeudet. Vain noin 5 prosenttia loukkauksista kohdistui mallioikeuksiin ja 0,03 prosenttia patentteihin.

EUIPO:n ja komission asiakirja perustuu muun muassa EU-maiden tulliviranomaisilta saatuihin tietoihin. Asiakirjan tavoitteena on tuottaa hyödyllistä tietoa, joka tukee teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten analysointi EU:ssa asianmukaisten vastatoimien kehittämiseksi.

Alkuperäisen uutisen aiheesta pääset lukemaan täältä. Suomenkielisen tiivistelmän EUIPO:n ja komission asiakirjasta pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Eric Prouzet

Kirjoittajat

Share: