European Inventor Award -kilpailusta voitto Suomeen

10.7.2023

Three colorful light bulbs.

Nesteen suomalaiskeksijät Pia Bergström, Annika Malm, Jukka Myllyoja, Jukka-Pekka Pasanen ja Blanka Toukoniitty voittivat vuoden 2023 European Inventor Award -kilpailun Industry-kategoriassa. Keksijätiimi kehitti teknologian, joka muuttaa jätteen uusiutuvaksi polttoaineeksi.

Suomalaistiimi valittiin kategoriansa parhaaksi yli 600 kandidaatin joukosta. Voittajakeksintö, Nesteen NEXBTL™-teknologia ja siihen liittyvät prosessit, muuntaa uusiutuvia rasvoja ja öljyjä korkealaatuisiksi uusiutuviksi polttoaineiksi. Tuotteiden valmistamiseen käytetään esimerkiksi eläinrasvajätettä, käytettyä paistorasvaa ja kasviöljytuotannon jätteitä ja tähteitä. Valmiita tuotteita voidaan hyödyntää muun muassa tie- ja lentoliikenteessä. Neste tuottaa tällä hetkellä noin 3,3 miljoonaa tonnia uusiutuvaa dieseliä ja muita uusiutuvia tuotteita vuodessa, ja suunnitelmissa on tuotantokapasiteetin kasvattaminen 5,5 miljoonaan tonniin vuoden loppuun mennessä.

Euroopan patenttiviraston (EPO) vuodesta 2006 järjestämän European Inventor Award -kilpailun tarkoituksena on sekä kannustaa innovointiin että antaa tunnustusta merkittävästi teknologiaan, yhteiskuntaan tai taloudelliseen kasvuun vaikuttaneille keksinnöille. Tämän vuoden voittajat julkistettiin Espanjan Valenciassa 4.7.2023 järjestetyssä hybridiseremoniassa.

EPO:n tiedote on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Daniele Franchi

Kirjoittajat

Share: