Eurooppalainen patenttijärjestelmä jo 50-vuotias

22.12.2023

A light bulb

Euroopan patenttisopimus (European Patent Convention, EPC) allekirjoitettiin viisikymmentä vuotta sitten 5. lokakuuta 1973. Sopimus loi eurooppalaisen patenttijärjestelmän eli eurooppapatentin.

Euroopan patenttisopimuksen ansiosta syntyi Euroopan patenttijärjestö, jonka tehtävänä on eurooppapatenttien myöntäminen. Euroopan patenttijärjestö on Euroopan unionista erillinen organisaatio, johon kuuluu 39 valtiota. Osa jäsenvaltioista on myös Euroopan unionin ulkopuolelta. Eurooppapatenttihakemuksella voi puolestaan saada patentin valtioihin, jotka ovat liittyneet Euroopan patenttisopimukseen. Eurooppapatentti on nippu kansallisia patentteja, ei ylikansallinen patentti. Sen myöntämisen jälkeen hakijan tulee päättää, missä järjestelmään kuuluvassa maassa hän haluaa patenttisuojan. Suojan saaminen voi vaatia erillistä voimaansaattamista.

Euroopan patenttisopimukseen Suomi liittyi vuonna 1996. Liittymisen jälkeen patentin antama suoja oli mahdollista saada PRH:n lisäksi myös tekemällä hakemuksen Euroopan patenttivirastoon. Aluksi patenttihakemusten määrä laski jyrkästi Suomessa, kun ulkomaiset hakijat saattoivat voimaan eurooppapatentin, eivätkä tehneet kansallista hakemusta. Vahva yhteistyö kansainvälisessä patenttialan yhteisössä on kuitenkin merkittävä etu alalle ja keksijöille.

Alkuperäisen uutisen aiheesta pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Carlos Felipe Ramírez Mesa

Kirjoittajat

Share: