Euroopan parlamentti ei katsonut tarpeelliseksi rajoittaa maisemanvapautta

10.7.2015
EU:n tekijänoikeuslainsäädännön uudistamistarpeita koskeva raportti sai enemmistön kannatuksen Euroopan parlamentissa. Äänestyksen kohteena olleesta versiosta oli kuitenkin poistettu kohua herättänyt maisemanvapauden rajoittamista koskeva kohta.   

Uusin käänne EU:n tekijänoikeussääntelyn uudistamisprojektissa tapahtui torstaina 9.7.2015, kun Euroopan parlamentti äänesti Julia Redan (PPEU) raportin hyväksymisestä. Kyseessä ei ole varsinainen lakialoite, vaan pikemminkin katsaus siitä, miten tietoyhteiskuntadirektiiviä tulisi jatkossa muuttaa.
 
Piraattipuolueen edustaja Redan raportin ensimmäinen versio esitti merkittäviä muutoksia voimassaolevaan tekijänoikeussääntelyyn, mutta sen hyväksyminen parlamentissa edellytti, että osa ehdotuksista poistettiin tai muutettiin.
 
Hyväksytyn version teksti sisältää ehdotuksia muun muassa toimenpiteistä, jotka turvaisivat tekijänoikeuspoikkeusten toteutumisen sekä tavaroiden vapaan liikkuvuuden EU:n alueella. Ehdotusten mukaan tekijänoikeuslain uudenaikaistaminen vaatisi ainakin maantieteellisten rajoitusten poistamisen tuotteista ja palveluista. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi tekniset esteet DVD -elokuvan katselulle määrätyn alueen ulkopuolella. Reda ehdotti raportissa myös laajennusta julkisten laitosten, kuten kirjastojen mahdollisuuksiin kopioida aineistoa digitaaliseen muotoon sekä yksityisen kopioinnin esteiden, kuten teknisten suojakeinojen, poistamista.
 
Eniten huomiota ja vastustusta raportissa herätti eräässä sen aiemmassa versiossa esitetty niin kutsutun maisemanvapauden poistaminen.  Tämä olisi tarkoittanut, että EU-sääntelyllä olisi jatkossa saatettu kieltää sellaisten kuvien kaupallisen käytön, joissa näkyy julkisella paikalla oleva teos, kuten tekijänoikeudella suojattu rakennus. Tällä hetkellä monissa EU-maissa on voimassa poikkeus, jonka perusteella julkisella paikalla otetun kuvan saa julkaista, myös kaupallisessa tarkoituksessa. Tällainen poikkeus on muun muassa Suomessa, joskin se koskee vain rakennuksia, ei muita teoksia.

Vaikka alkuperäinen, muutostarpeita koskeva teksti viittasikin vain kyseisten kuvien kaupallisen käytön kieltämiseen, maisemanvapauden poistamisella olisi merkittävä vaikutus myös yksityishenkilöihin. Poistaminen johtaisi siihen, että kuvia ei voisi julkaista myöskään sosiaalisen median palveluissa silloin, kun sen käyttöehdot edellyttävät käyttäjän luovuttavan kuvan oikeudet palveluntarjoajalle. Muun muassa Facebookin käyttöehdot sisältävät ehdon, jonka mukaan se saa oikeuden käyttää palvelussaan julkaistuja kuvia. Sosiaalisen median käyttäjät pelkäsivät raportin aiemman version perusteella, että jatkossa ei olisi voinut enää julkaista esimerkiksi lomamatkalta otettuja kuvia, jos niissä olisi näkynyt tekijänoikeudella suojattuja nähtävyyksiä.
 
Monien nähtävyyksien ja rakennusten osalta tekijänoikeus ei muutoksen jälkeenkään olisi estänyt kuvien käyttöä, sillä niiden tekijänoikeussuoja on ajan kulumisen myötä jo umpeutunut. Kuitenkin esimerkiksi Eiffel-tornin valaistus on siinä määrin uusi, että tornista iltavalaistuksessaan otetun kuvan julkaisu olisi maisemanvapauden poistamisen myötä kielletty. Juuri ennen kuin raportista äänestettiin parlamentissa, Euroopan kansanpuolueen edustaja Angelika Niebler pyrki vielä sisällyttämään siihen niin kutsuttua Google-veroa muistuttavan kohdan. Tämän perusteella hakukonepalveluntarjoajat olisivat velvollisia maksamaan korvauksia lehtikustantajille silloin kun ne käyttävät hakutuloksissaan otteita kustantajien julkaisemista uutisista. Parlamentti ei hyväksynyt Nieblerin ehdotusta osaksi raporttia.

Raportin hyväksyminen parlamentissa viestii Euroopan komissiolle tarpeesta uudistaa tietoyhteiskuntadirektiiviä, mutta se ei varmuudella johda lainsäädäntötoimenpiteisiin. Lainmuutos voi tulla kyseeseen vain komission aloitteesta ja se päättää itsenäisesti, onko uudistuksille tarvetta ja ryhtyykö se esittämään muutoksia voimassaolevaan lainsäädäntöön. (NA)

Raportin alkuperäinen versio luettavissa täällä.

Tarkempaa tietoa raportista ja sen vaiheista Euroopan parlamentin kotisivuilla.

Share: