Euroopan komissiolta ehdotukset tekijänoikeuslainsäädännön uudistamiseksi

23.9.2016
Euroopan komissio esitteli 14.9.2016 joukon ehdotuksia digitaalisten sisämarkkinoiden tehostamiseksi sekä tekijöiden ja lehdistön oikeuksien turvaamiseksi. Toteutuessaan ehdotukset mm. toisivat uusia velvoitteita internetin hakukoneyhtiöille ja viihteen suoratoistopalveluille.

Yhteensä neljän komission säädösehdotuksen tavoitteena on parantaa verkossa olevan sisällön valikoimaa ja saatavuutta yli valtioiden rajojen sekä mahdollistaa tekijänoikeuden alaisten materiaalien sujuvampi käyttö mm. koulutuksessa ja tutkimuksessa. Ehdotuksillaan komissio haluaa myös tarjota luovan työn tekijöille ja lehdistölle entistä paremmat edellytykset hyötyä teostensa käytöstä verkossa.

Ehdotuksessa asetuksella helpotetaan lähetystoiminnan harjoittajien mahdollisuuksia hankkia tarvittavat luvat ohjelmien välittämiselle verkossa EU:n sisällä. Asetus myös vahvistaa tekijänoikeuksien lisensoinnin online-lisäpalveluita varten tapahtumaan siinä maassa, jossa lähettäjäyritys sijaitsee. Uudistuksella komissio pyrkii lisäämään EU-maissa tuotettujen teosten saatavuutta musiikki- ja videokatalogeja tarjoavissa suoratoistopalveluissa (on demand -palveluissa), kuten Spotifyssa ja Netflixissä.

Komission ehdottama direktiivi toisi puolestaan uuden lähioikeuden. Ehdotuksen mukaan journalistista sisältöä tuottavat kustantajat saisivat 20 vuotta kestävän oikeudenhaltija-aseman suhteessa niiden tuottaman materiaalin julkaisuun internetissä. Ehdotuksen myötä esimerkiksi hakukoneyhtiöt joutuisivat jatkossa neuvottelemaan kustantajien kanssa materiaalin käytöstä palvelussaan.

Direktiiviehdotuksen mukaan verkon jakamispalvelujen, kuten YouTuben, olisi myös jatkossa oma-aloitteisesti seulottava valikoimaansa ladattuja tiedostoja havaitakseen tekijänoikeuksia mahdollisesti loukkaavat teokset. Seulonnan voisi tehdä esimerkiksi teknisten ratkaisujen avulla. Jakamispalveluja edellytettäisiin jatkossa myös hankkimaan oikeudenomistajien luvat varastoimiinsa teoksiin.

Ehdotuksessa velvoitetaan teosten julkaisijat ilmoittamaan tekijöille ja esiintyjille näiden teosten käyttömääristä ja näin saaduista voitoista. Direktiivillä parannettaisiin tekijöiden ja esiintyjien oikeusasemaa myös silloin, kun alun perin julkaisijan kanssa tehdyn lisensointisopimuksen korvaukset jäävät kohtuuttoman pieniksi suhteessa julkaisijan teoksen hyödyntämisestä saamiin tuloihin.

Direktiivillä säädettäisiin myös ns. Marrakeshin sopimuksen voimaansaattamisesta EU:n alueella. WIPO:n hallinnoima Marrakeshin sopimus koskee julkaistujen teosten saatavuuden helpottamista sokeiden, heikkonäköisten tai mulla tavoin lukemisesteisten hyväksi.

 (AS)

Komission lehdistötiedote: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3010_fi.htm (23.9.2016)

Ehdotus asetuksesta lähetystoimintaa harjoittavien organisaatioiden tiettyihin verkkolähetyksiin ja televisio- ja radio-ohjelmien uudelleenlähetyksiin sovellettavien, tekijänoikeuden ja lähioikeuksien käyttämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta: http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17201 (23.9.2016)

Ehdotus direktiivistä tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla: http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17200 (23.9.2016)

Ehdotus asetuksesta tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojattujen tiettyjen teosten ja muun aineiston esteettömien kopioiden rajatylittävästä vaihdosta unionin ja kolmansien maiden välillä sokeiden, heikkonäköisten tai muulla tavoin lukemisesteisten hyväksi: http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17219 (23.9.2016)

Ehdotus direktiivistä tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojattujen teosten ja muun aineiston tietyistä sallituista käytöistä sokeiden, heikkonäköisten tai muulla tavoin lukemisesteisten hyväksi ja tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/29/EY muuttamisesta: http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17221 (23.9.2016)

Share: