Euroopan unionin tuomioistuimen julkisasiamiehen ratkaisuehdotus: Suoratoistopalvelut eivät ole vastuussa siitä, jos palvelun käyttäjät käyttävät VPN:ää

21.10.2022

internet

Asiassa on kyse Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/29/EY (jäljempänä InfoSoc -direktiivi) 3 artiklan 1 kohdan tulkinnasta ja liittyy olennaisesti tekijänoikeuteen internet-alustoilla.

Ratkaisuehdotus koskee asiaa C-423/21 Grand Production, jossa osallisina ovat serbialainen televisioyhtiö Grand Production sekä suoratoistoalustan toiminnanharjoittaja GO4YU, joka toimii muun muassa Serbiassa. GO4YU:lle myönnettiin lisenssi lähettää Grand Productionin tuottamia ohjelmia verkossa edelleen Serbiassa ja Montenegrossa, mutta ei muilla alueilla. Vaikka GO4YU rajoitti sisällöt maarajoituksin näkymään ainoastaan kyseisillä alueilla, jotkut GO4YU:n käyttäjät käyttivät VPN-yhteyttä (virtuaalinen yksityisverkko, virtual private network) välttääkseen maarajoitukset katsoakseen ohjelmia muilla alueilla.

Grand Production esittää, että GO4YU olisi ollut tietoinen tästä ja että GO4YU olisi lisäksi lähettänyt alustallaan edelleen Grand Productionin ohelmia Itävallassa, vaikka siihen ei ole ollut lisenssiä. Asia päätyi Itävallan korkeimpaan oikeuteen, joka on pyytänyt Euroopan unionin tuomioistuinta (EUT) selventämään, miten InfoSoc -direktiivin 3 artiklan 1 kohdan yleisölle välittämistä tulisi soveltaa edellä kuvatussa tilanteessa.

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin esitti EUT:lle kolme ennakkoratkaisukysymystä. Ensimmäinen kysymys koskee suoratoistoalustan toiminnanharjoittajan vastuuta tekijänoikeudella suojattujen sisältöjen välittämisestä kyseisellä alustalla yleisölle ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Toinen kysymys koskee kyseisen toiminnanharjoittajan kanssa yhteistyötä tekevien toimijoiden mahdollista vastuuta. Lopuksi kolmas kysymys koskee jäsenvaltioiden tuomioistuinten toimivallan laajuutta tekijänoikeuden loukkausten osalta.

Julkisasiamies esitti ratkaisuehdotuksessaan, että InfoSoc -direktiivin 3 artiklan 1 kohtaa olisi tulkittava siten, että sellainen suoratoistoalustan toiminnanharjoittaja, joka lähettää televisio-ohjelmaa edelleen internetissä, ei loukkaa oikeutta välittää yleisölle teoksia silloin, kun käyttäjät ohittavat maarajoituksen VPN-palvelun avulla.

Lisäksi julkisasiamies esitti ratkaisuehdotuksessaan, että 3 artiklan 1 kohtaa olisi myös tulkittava siten, että toiminnanharjoittajan kanssa yhteistyötä tekevät toimijat –   jotka mainostavat kyseistä alustaa ja tekee asiakkaiden kanssa sopimuksia kyseisen alustan toiminnanharjoittajan tarjoamista palveluista, mutta eivät vaikuta alustan sisältöihin tai pääsyrajoituksiin –  eivät suorita direktiivissä tarkoitettua yleisölle välittämistä. Julkisasiamies ehdotti, ettei kolmatta ennakkoratkaisukysymystä otettaisi tutkittavaksi.

Unionin tuomioistuin ratkaisee asian ja julkisasiamiehen lausunto ei näin ollen ole sitova.

Pääset lukemaan julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksen kokonaisuudessaan täältä sekä aiheesta lisää englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash, Ales Nesetril

Kirjoittajat

Share: