Euroopan unionin tuomioistuimelle ennakkoratkaisupyyntö DSM-direktiivistä

2.11.2023

Belgian town

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on vastaanottanut ensimmäisen ennakkoratkaisupyynnön belgialaiselta tuomioistuimelta direktiivin (EU) 2019/790 (DSM-direktiivi) tulkinnasta.

Belgialaisen tuomioistuimen kansallisista asiakirjoista selviää, että tapaus koskee Belgian kansallisorkesterin ja orkesterin muusikoiden välistä oikeusriitaa. Tapauksen taustalla on vuodet 2016-2020 kestänyt muusikkojen ammattiliittojen ja kansallisorkesterin, tulokseton, pyrkimys neuvotella työehtosopimus. Työehtosopimukseen olisi kirjattu muusikoille maksettavan korvauksen suuruus orkesterin musiikin yleisölle välittämisestä, jäljentämisestä ja jakelusta. Kansallisorkesteri kääntyi jopa Belgian hallituksen puoleen asiaan selvyyden saamiseksi, minkä jälkeen hallitus antoi kuninkaallisen asetuksen Kansallisorkesterin taiteellisen henkilöstön lähioikeuksista. Asetus annettiin ennen DSM-direktiivin täytäntöönpanopäivää, mutta sen lähteenä mainittiin muun muassa kyseinen direktiivi.

Myöhemmin useat orkesterin muusikot veivät asetuksen Belgian korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kanteessa väitettiin, että muusikkoja ei voida lain nojalla pakottaa siirtämään oikeuksiaan. Kantajien mukaan tällainen toiminta on usean lain vastaista. Orkesterin mukaan muusikot ovat taas virkamiehen kaltaisia, joten heidän oikeuksiaan voidaan säädellä lailla. Muusikkojen mukaan tämä on lakisääteisten muusikoiden syrjintää sekä euroopan unionin tekijänoikeussääntelyn vastaista.

Tuomioistuin päätti lykätä asian käsittelyä ja esitti EUT:lle kaksi kysymystä:

  1. Tulkitaanko DSM-direktiivin artikloja 18-23 siten, että ne estävät lakisääteisten toimihenkilöiden lähioikeuksien siirtämisen suoraan työsuhteen nojalla?
  2. Jos näin on, tulkitaanko direktiivin 26(2) artiklan käsitteitä ”toteutetut toimet” ja ”hankitut oikeudet” siten, että ne soveltuvat erityisesti ennen 7.6.2021 (direktiivin täytäntöönpanopäivä) lainsäädännön keinoin tehtyyn lähioikeuksien siirtoon?

Tuomioistuin esitti ennakkoratkaisupyynnön kuninkaallisen asetuksen perustuslainmukaisuudesta myös Belgian perustuslakituomioistuimelle.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä ja belgialaisen tuomioistuimen asiakirjat täältä.

Kuva: Unsplash / Thomas Konings

Kirjoittajat

Share: