Euroopan tietosuojaneuvostolta ohje tietosuoja-asetuksen soveltamisesta ja lausunto digitaalisten palvelujen säädöksistä

1.12.2021

Data

Euroopan tietosuojaneuvosto on hyväksynyt luonnoksen ohjeesta, joka käsittelee yleisen tietosuoja-asetuksen alueellisen soveltamisalan (3 artikla) ja kansainvälisiä tiedonsiirtoja koskevien säännösten (V luku) keskinäistä suhdetta. Tietosuojaneuvosto antoi lisäksi lausunnon Euroopan komission digitaalisia palveluja koskevista säädöksehdotuksista.

Ohjeluonnos tarjoaa selvennystä kansainvälisten henkilötietosiirtojen määritelmästä ja niitä koskevista tilanteista. Tarkoituksena on tarjota yhdenmukainen tulkinta määritelmistä esimerkkeineen. Ohjeen mukaan tietosuoja-asetuksen V luvun velvollisuudet koskevat sekä tietojen siirtoa EU:sta vastaanottajalle että niiden edelleen siirtoja toisille vastaanottajille kolmansissa maissa silloin, kun tietosuoja-asetusta sovelletaan tietojen vastaanottajan toimintaan.

Tietosuojaneuvosto antoi lisäksi lausunnon komission digitaalisten palvelujen säädöskokonaisuudesta. Säädökset ovat osa EU:n datastrategiaa, ja niihin kuuluvat muun muassa EU:n digipalvelusäädös (Digital Services Act), EU:n digimarkkinasäädös (Digital Markets Act) ja eurooppalainen datahallintosäädös (Data Governance Act).

Lausunnossa korostuu huoli yksilöiden perusoikeuksien ja -vapauksien suojelusta. Lausunnossa mainittiin myös valvonnan pirstaleisuus ja riski epäjohdonmukaisuuksista. Tietosuojaneuvosto toistaa lisäksi vaatimuksensa tekoälyn käytön kieltämisestä ihmisten automaattiseen tunnistamiseen julkisilla paikoilla sekä kehottaa harkitsemaan laaja-alaiseen seurantaan perustuvan kohdistetun mainonnan vaiheittaista kieltämistä.

Lausunnossa varoitetaan lisäksi rinnakkaisten valvontarakenteiden mahdollisesti aiheuttamista riskeistä. Tietosuojaneuvoston suosituksen mukaan toimivaltaisten valvontaviranomaisten ja tietosuojaviranomaisten väliselle yhteistyölle ja tiedonvaihdolle tulisi olla selkeä oikeusperusta. Tämän lisäksi lausunnossa kehotetaan varmistamaan, että säädöksistä käy selvästi ilmi se, etteivät ne vaikuta olemassa olevien tietosuojasäännösten soveltamiseen.

Tietosuojavaltuutetun toimiston julkaiseman alkuperäisen uutisen aiheesta löydät täältä.

Euroopan tietosuojaneuvoston lausunto on luettavissa täällä.

Kuva: Joshua Sortino sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: