Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun tuotteiden kestävyysvaatimuksista

8.12.2023

Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto pääsivät tällä viikolla alustavaan sopuun EU:n ecodesign- eli ekosuunnittelukehyksestä ja kestävistä tuotteista.

Euroopan unionin tavoitteena on säätää asetus, jolla vähennetään tuotteiden elinkaaren aikana syntyviä kielteisiä ympäristövaikutuksia ja parannetaan sisämarkkinoiden toimintaa. Samalla kumotaan ecodesign-direktiivi (2009/125/EY). Parlamentti ja neuvosto pääsivät 4.12.2023 alustavaan sopuun myymättömien vaatteiden ja kenkien tuhoamiskiellosta ja uusista ekosuunnittelusäännöistä, joiden myötä tuotteet kestävät pidempään ja ovat helpommin korjattavissa, kierrätettävissä ja paranneltavissa. Lisäksi päästiin alustavaan sopuun siitä, että kestävyysvaatimuksia tulee priorisoida tietyissä tuotteissa, kuten tekstiileissä, renkaissa ja huonekaluissa.

Tavoitteena on ottaa käyttöön myös digitaaliset ”tuotepassit”, joiden avulla kuluttajat saavat mahdollisuuden tehdä luotettavaan ja ajankohtaiseen tietoon perustuvia ostopäätöksiä. Sopimuksen mukaan komissio hallinnoisi verkkoportaalia, josta kuluttajat voisivat hakea ja vertailla tuotepasseihin sisältyviä tietoja.

Immateriaalioikeuksien osalta kiinnostavaa hankkeessa on muun muassa korjauttamisoikeuden (right to repair -oikeus) ja kiertotalouden välinen jännite. Immateriaalioikeudet saattavat asettaa esteitä suunnitellulle korjaus- ja uudelleenvalmistustoiminnalle, mutta on huomioitava, että EU on ryhtynyt toimiin myös tavaroiden korjaamista koskevien yhteisten sääntöjen säätämiseksi (direktiiviehdotus).

Löydät alkuperäisen uutisen täältä ja lisätietoa hankkeesta täältä.

Kuva: Unsplash / Becca McHaffie

Kirjoittajat

Share: