Euroopan parlamentti hyväksyi digipalvelusäännöt

6.7.2022

hologram

Tiistaina 5.7.2022 Euroopan parlamentti (jäljempänä parlamentti) hyväksyi uudet säännökset liittyen digipalveluihin ja digimarkkinoihin, joista neuvosto ja parlamentti pääsivät sopimukseen 23. huhtikuuta ja 24. maaliskuuta. Pyrkimyksenä on uusien säädösten avulla puuttua teknologia-alan yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin. Tavoitteena on asettaa selkeät standardit alan toiminalle ja palveluille, jotta menettely alalla on EU:n perusoikeuksien ja -arvojen mukaista.

Digipalvelusäädös (jäljempänä DSA) asettaa velvoitteita digitaalisten palveluiden tarjoajille. Säädöksessä nimetyt velvoitteet on suhteutettu alustojen kokoon ja niiden yhteiskunnalle aiheuttamiin riskeihin. Uudet velvoitteet muun muassa kohdistuvat torjumaan laittoman sisällön leviämistä, disinformaatiota verkossa sekä muita yhteiskunnallisia riskejä. Mikäli kyseessä on erittäin suuri verkkoalusta tai hakukone (vähintään 45 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa), velvoitteet ovat tiukempia, koska niihin liittyvä riski voidaan nähdä suurempana. Erittäin suurien verkkokoneiden ja hakukoneiden on ehkäistävä järjestelmäriskejä sekä tehtävä riippumattomia tarkastuksia. Näiden tulee myös tarjota käyttäjille mahdollisuus poistaa käytöstä profilointiin perustuvat suositukset sekä helpottaa hyväksyttyjen tutkijoiden ja viranomaisten pääsyä tietoihinsa ja algoritmeihinsa. Komissio valvoo, että mainittuja velvoitteita noudatetaan.

Digimarkkinasäädös (jäljempänä DMA) kohdistaa velvoitteita suurille verkkoalustoille, joiden voidaan nähdä toimivan portinvartijoina digimarkkinoilla. Velvoitteiden avulla pyritään takaamaan oikeudenmukaisempi liiketoimintaympäristö sekä laajemmin palveluita kuluttajille. Yritysten, jotka ovat nimetty portinvartijoiksi, tulee menettelyllään estää epäreiluja kilpailutilanteita. Digimarkkinasäädöksessä on myös asetettu menettelyjä, joita portinvartijat eivät enää saa tehdä, mm. hyödyntää käyttäjien henkilötietoja kohdennettua mainontaa varten. Mikäli portinvartija ei noudata DMA:n asettamia sääntöjä komissio voi määrätä yritykselle sakkoja, jotka ovat enintään 10 prosenttia edellisen tilikauden maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta tai enintään 20 prosenttia, mikäli menettely on ollut toistuvaa.

Seuraavaksi neuvoston tulee hyväksyä molemmat säädökset virallisesti, jonka jälkeen ne julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Säädökset astuvat voimaan 20 päivän kuluessa niiden julkaisemisesta.

DSA:ta sovelletaan sellaisenaan kaikissa unioin jäsenvaltioissa. Säädöstä sovelletaan 15 kuukauden kuluttua voimaantulosta tai 1. tammikuuta 2024 alkaen, sen mukaan kumpi tulee myöhemmin. Säädöstä sovelletaan jo aiemmin erittäin suurien verkkoalustojen ja hakukoneiden menettelyyn, eli jo neljä kuukautta sen jälkeen, kun komissio on nimennyt toimijan. DMA:ta aletaan soveltaa kuuden kuukauden kuluttua sen voimaantulosta ja portinvartijoiden on noudatettava uusia velvoitteita viimeistään kuuden kuukauden kuluttua nimeämisestä.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Ashwin Vaswani

 

Kirjoittajat

Share: