Euroopan parlamentti hyväksyi datasäädöksen

16.11.2023

Euroopan parlamentti äänesti 9.11.2023 datasäädöksen (Data Act) lopullisesta hyväksynnästä äänin 481 puolesta, 31 vastaan ja 71 tyhjää. Nyt enää Eurooppa-neuvoston tulee virallisesti hyväksyä säädös, jotta siitä tulee EU:n lainsäädäntöä.

Datasäädös on osa Euroopan datastrategiaa ja EU:n digisäädöspakettia, jonka tavoitteena on luoda digitaalisesta toimintaympäristöstä mahdollisimman toimiva, turvallinen ja oikeudenmukainen. Datasäädöksen tavoitteena on parantaa kuluttajien ja pienempien yritysten pääsyä dataan, tukea innovaatioita ja edistää kilpailua datamarkkinoilla. Datasäädöstä on sen merkittävyyden osalta verrattu yleiseen tietosuoja-asetukseen (GDPR).

Vaikka säädös saa myös parlamentin äänestystuloksen mukaan laajaa kannatusta, se on saanut osakseen myös kritiikkiä. Erityisesti kysymykset koskien liikesalaisuuksien suojaa, käyttäjädatan immateriaalioikeuksia sekä älysopimuksia ovat herättäneet keskustelua. Tulevaisuus näyttää, miten epäselviä säännöksiä tulkitaan, ja mikä vaikutus asetuksella tulee tosiasiassa olemaan.

Datasäädöstä odotetaan sovellettavaksi EU:ssa syksystä 2025 alkaen, lukuun ottamatta artiklaa 3(1), jonka siirtymäaika on pidempi. Tarkka soveltamisajankohta vahvistuu, kun asetus julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Uutisia aiheesta pääset lukemaan täältä, täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / Guillaume Périgois

Kirjoittajat

Share: