Euroopan parlamentti haluaa sulkea kaikki NGT-kasvit patentoitavuuden ulkopuolelle

12.2.2024

Euroopan parlamentin äänestys liittyy Euroopan komission ehdotukseen uusista genomitekniikoista (new genomic techniques, NGT), jotka muuttavat organismin geneettistä materiaalia. Parlamentti haluaa kieltää patentit kaikille NGT-kasveille, kasvimateriaaleille, niiden osille, geneettisille tiedoille ja niiden sisältämille prosessiominaisuuksille.

Parlamentti hyväksyi äänin 307–263 uudella tekniikalla tehtävän geenimuuntelun, jossa kasveihin ei siirretä uusia geenejä, vaan muutetaan tai poistetaan jo olemassa olevaa genomia. Komission ehdotuksen mukaan NGT-kasvit tulisi rinnastaa perinteisillä, luonnollisilla jalostusmenetelmillä tuotettuihin kasveihin. Tällä hetkellä uusilla genomitekniikoilla tuotettuihin kasveihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin muuntogeenisiin organismeihin (GMO). Komission ehdotuksen tarkoituksena on vahvistaa elintarvikejärjestelmän kestävyyttä ja kykyä selviytyä häiriötilanteista kehittämällä parannettuja kasvilajikkeita. Näiden uusien lajikkeiden on tarkoitus olla vastustuskykyisempiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille ja tuholaisille. Samalla niiden odotetaan tuottavan suurempia satoja ja tarvitsevan vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

Luonnollisilla jalostusmenetelmillä (”olennaisesti biologisilla menetelmillä”) tuotetut kasvit jäävät Euroopan unionissa (EU) patentoitavuuden ulkopuolelle (G3/19, Pepper). Geenimuunneltujen kasvien patentoitavuutta ei ole tällä hetkellä rajoitettu. Vaikka komissio ei maininnut ehdotuksessaan kasvien patentoitavuutta, parlamentti on esittänyt, että kaikki NGT-kasvit tulisi jättää patentoitavuuden ulkopuolelle. Patentoinnin kieltämisen tavoitteena puolestaan on välttää oikeudellinen epävarmuus, kustannusten nousu ja uudet riippuvuussuhteet viljelijöille ja jalostajille. Parlamentti pyytää kesäkuuhun 2025 mennessä selvitystä patenttien vaikutuksesta jalostajien ja viljelijöiden mahdollisuuksiin saada monipuolista kasvien lisäysaineistoa. Parlamentti on pyytänyt myös lainsäädäntöehdotusta, jotta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat EU:n säännöt päivitettäisiin vastaamaan NGT-kasveja koskevia sääntöjä.

Vaikka parlamentin äänestys ei olekaan oikeudellisesti sitova, eikä sillä ole välittömiä vaikutuksia NGT-kasvien patentointiin, äänetystulos on herättänyt paljon keskustelua. On muun muassa nostettu esille, että riittävän suojan puuttuessa yritykset Euroopassa eivät voi investoida NGT:ihin, innovaatioiden tahti hidastuu ja EU:n tavoite vahvistaa kilpailukykyä bioteknologialla on vaarassa. Parlamentti puolestaan on huomioinut, että patentit voivat rajoittaa kasvien jalostajien ja viljelijöiden pääsyä näihin uusiin kasveihin. Tältä osin on nostettu esille jo tällä hetkellä patentin antamaan yksinoikeuteen kohdistuvat rajoitukset (tutkimuspoikkeus ja kasvinjalostajia koskeva poikkeus).

Alkuperäiset uutiset ja lisää aiheesta löydät täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / Waldemar 

Kirjoittajat

Share: