Euroopan komissio: Nimisuojajärjestelmän uudistaminen

6.4.2022

Euroopan komissio julkaisi 31.3.2022 ehdotuksensa maantieteellisten merkintöjen, tislattujen alkoholijuomien ja viinien järjestelmän tarkastamisesta. Uusien toimenpiteiden kautta pyrkimys on lisätä maantieteellisten merkintöjen käyttöä unionissa sekä varmistamaan korkeatasoisen suojan, erityisesti verkossa. Uudistuksen myötä on tarkoitus vahvistaa maantieteellisten merkintöjen suojausta sekä myös lisätä merkintöjen käyttöönottoa ja hyödyntämistä koko unioin alueella.

Ehdotuksen valmistelussa on laajasti kuultu sidosryhmiä alustavan vaikutusarvion (julkaistu lokakuussa 2020) sekä julkisen kuulemisen (15.1.2021-9.4.2021) avulla. Komissio on ehdotuksessaan esittänyt useampaa toimenpidettä maantieteellisten merkintöjen suojan parantamiseksi sekä vahvistamiseksi. Ehdotettuina toimenpiteinä komissio on tuonut esille; lyhyempää ja yksinkertaisempaa rekisteröintimenettelyä, maantieteellisten merkintöjen vahvempaa suojausta verkossa, kestävyyden parantamista sekä laajempaa tuottajaryhmien osallisuutta.

Kuten aikaisemmin, täytäntöönpanon valvontaa kansallisella tasolla suorittaisivat jäsenvaltiot ja komissio vastaisi rekisteröintien kirjaamisesta, muuttamisesta sekä peruuttamisesta. Menettelyn nopeuttamiseksi Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO)  tarjoaisi teknistä apua hakemusten tutkimisessa. Näin ollen komission ja EUIPO:n yhteistyö maantieteellisten merkintöjen parissa jatkuisi.

Euroopan komission tiedotteen voit lukea täältä.

Kuva: Rodrigo Flores sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: