Euroopan komissio korostaa IP:n merkitystä bioteknologian alalla

8.4.2024

Euroopan komissio ehdotti hiljattain useita kohdennettuja toimia bioteknologian ja biovalmistuksen edistämiseksi Euroopan unionissa (EU). Samalla komissio korosti immateriaalioikeuksien (IP) merkitystä ja roolia erityisesti kehittyvien bioteknologiayritysten voimavarana.

Komission tiedonannon mukaan bioteknologia ja biotuotanto voivat olla osa ratkaisua moniin yhteiskunnallisiin ja ympäristöhaasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen sekä elintarvikehuoltoon ja -turvallisuuteen. Alojen todetaan olevan avainasemassa EU:n talouden kilpailukyvyn ja nykyaikaistamisen kannalta niiden kasvupotentiaalin ja työllisyysvaikutusten vuoksi, minkä lisäksi teknologiat voivat auttaa parantamaan EU:n kriisikestävyyttä.

Unionilla kerrotaan olevan innovatiivinen ja kilpailukykyinen bioteknologiateollisuus, ja tekoälyn odotetaan kiihdyttävän alan kehitystä entisestään. Tiedonannon mukaan eurooppalaiset bioteknologia- ja biotuotantoyritykset kuitenkin tarvitsevat kannustavan sääntelykehyksen menestyäkseen Euroopassa, ja komission tavoitteena onkin sujuvoittaa sääntelyä. Tarkoituksena on muun muassa lyhentää bioteknologian innovaatioiden markkinoille saamiseen kuluvaa aikaa, joka voi tällä hetkellä venyä pitkäksi asianmukaisen immateriaalioikeussuojan saamista odottaessa. Lisäksi tiedonannossa todetaan, että yritykset tarvitsevat myös enemmän rahoitusmahdollisuuksia. Siten komissio korostaa immateriaalioikeuksia kriittisenä voimavarana erityisesti kehittyville bioteknologiayrityksille, sillä IP-portfolio helpottaa osaltaan myös rahoituksen saamista.

Bioteknologian innovaatioita suojataan pääasiassa patenteilla. Alan keksintöihin liittyy paljon erityissääntelyä ja mielenkiintoisia kysymyksiä, jotka kohdistuvat muun muassa geenitekniikan patentoimiseen. Komission selvitys luo perustaa mahdolliselle EU:n bioteknologiasäädökselle.

Lue lisää tiedonannosta täältä. Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kuva: Unsplash / Sangharsh Lohakare

Kirjoittajat

Share: