EU:n uudesta tekijänoikeusdirektiivistä on päästy yhteisymmärrykseen

14.2.2019

Komission, neuvoston ja parlamentin kolmikanta- eli trilogineuvotteluissa päästiin sopuun keskiviikkona 13.2. tekijänoikeusdirektiivin sanamuodoista ja yhteisestä tekstistä. Tekijänoikeutta digitaalisilla sisämarkkinoilla koskevan direktiiviehdotuksen tarkoituksena on saattaa EU:n tekijänoikeuslainsäädäntö digitaalisille markkinoille sopiviksi (COM 2016/593 final).

Yhteisymmärryksen saavuttanut ratkaisu sisältää kiistellyn artiklan 11 uutismateriaalien jakamisesta sekä artiklan 13 alustapalveluiden vastuusta.

Ratkaisun mukaan hyperlinkkejä uutismateriaaleihin voi jakaa vapaasti, jos kyse on yksittäisistä sanoista tai erittäin lyhyistä otteista. Tätä pidempien tekstien julkaisu vaatii lisenssin. Facebook, Google News ja muut alustat voivat siis jakaa edelleen linkkejä uutisiin, jotka sisältävät esikatselunäkymän tai otsikon, edellyttäen, että teksti on erittäin lyhyt. Myös meemejä ja gifejä voi edelleen jakaa vapaasti, sillä mahdollisuus tekijänoikeudella suojattujen teoksien käyttöön muun muassa parodiatarkoituksessa on turvattu.

Koko teksti ei ole vielä saatavilla, mutta piraattipuoluetta Europarlamentissa edustava Julia Reda on julkaissut blogissaan artiklojen 13 ja 11 epäviralliset tekstit, jotka ovat luettavissa täältä.

Sopimukselle tarvitaan vielä neuvoston ja parlamentin hyväksyntä. Tavoiteaikataulun mukaisesti direktiivin lopullisesta hyväksymisestä tulisi äänestää helmi- tai maaliskuussa.

Euroopan parlamentin julkaisema lehdistötiedote on luettavissa täältä.

Aiheesta lisää:

IPRinfo-blogi: EU:n uuden tekijänoikeusdirektiivin valmistelu jatkuu ensi vuonna

IPRinfo 2-3/2018: Reforming copyright for the digital single market

(AH)