EU:n digimarkkinasäädös etenee

30.3.2022

EU:n digimarkkinasäädöksestä on saavutettu alustava sopu Euroopan parlamentissa ja neuvostossa. Asetuksen on tarkoituksena astua voimaan alkuvuodesta 2023 ja sen valvonnasta vastaisi ensisijaisesti komissio.

Digimarkkinasäädöksen keskeisimpiä tavoitteita on turvata kilpailun säilyminen digitaalisilla markkinoilla ja estää markkinoiden keskittymistä vain suurimpien alustayritysten haltuun. Asetuksen kiellot ja velvoitteet tulisivat koskemaan niin kutsuttuina ”portinvartijoina” toimivia yrityksiä, jotka tarjoavat ydinalustapalveluita unionin alueella. Asetuksessa luetellaan ydinalustapalveluiksi hakukoneet, käyttöjärjestelmät, verkkoyhteisöpalvelut, sovelluskaupat, pilvipalvelut, mainontapalvelut, ääniavustajat, verkkoselaimet ja erilaiset verkossa toimivat välityspalvelut, kuten markkinapaikat. Asetuksessa portinvartijayrityksiksi katsotaan tietyt kynnysarvot ylittävät yritykset, esimerkiksi yrityksen vuosittaisen maailmanlaajuisen liikevaihdon tulee olla vähintään 7,5 miljardia euroa viimeisen kolmen edeltävän vuoden aikana tai yrityksen markkina-arvon tulee olla vähintään 75 miljardia euroa.

Asetuksen keskeisin ja keskustelua herättävin sisältö on sen asettamat velvoitteet portinvartijayrityksille. Asetuksessa portinvartijayritysten tulee muun muassa pidättäytyä käytännöistä, joilla vaikeutetaan loppukäyttäjää lopettamasta ydinalustapalvelun käyttö, ilmoittaa komissiolle tietyistä suunnitelmissa olevista yritysostoista ja -sulautumista ja olla suosimatta omia tuotteitaan tai palveluitaan hakutuloksissa.

Velvoitteiden rikkomisesta komissio voisi määrätä yritykselle sakkorangaistus, joka olisi enintään 10 % yrityksen maailmanlaajuisesta vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta. Toistuvat rikkomukset voisivat nostaa sakon määrää vielä korkeammaksi, jopa 20 %:n.

Asetuksen viimeistely tulee vielä jatkumaan, mutta sen on tarkoitus astua voimaan alkuvuodesta 2023.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä ja lisää aiheesta tästä.

Kuva: Unsplash, Christian Lue

Kirjoittajat

Share: