EU:n 47 miljoonan euron pk-yritysten rahasto – hakumenettely alkanut

10.1.2022

Plant and coins on a table

Euroopan komissio ja Euroopan teollisoikeuksien virasto EUIPO ovat aloittaneet uuden pienten ja keskisuurten yritysten rahaston, joka tarjoaa taloudellista tukea EU-maissa sijaitseville pk-yrityksille. Hakumenettely tuen saamiseksi on nyt avautunut.

Kyseessä on toinen EU:n perustama pk-yrityksille tarkoitettu rahasto, jonka tavoitteena on tukea yrityksiä koronaviruspandemiasta toipumisessa sekä vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä vuosina 2022–2024. Uuden rahaston budjetti on 47 miljoonaa euroa. Sen tarjoama tuki sisältää esimerkiksi korvauksia erilaisista immateriaalioikeuksiin liittyvistä hakemus- ja palvelumaksuista.

Pienten ja keskisuurten yritysten on tärkeää suojata aineettomia oikeuksiaan suuryritysten tavoin, jotta ne voivat kasvaa ja kehittää uusia teknologioita. Koronaviruspandemia on jättänyt jälkensä erityisesti pk-yrityksiin. Ne ovat kuitenkin silti EU:n talouden eräänlainen selkäranka. Pk-yritykset tarvitsevat joustavaa immateriaalioikeuksien hallinnointia ja nopeaa rahoitusta innovaatioidensa suojelemiseksi.

Komissio julkaisi marraskuussa 2020 teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan toimintasuunnitelman, jonka tarkoituksena on tukea EU:n talouden elpymistä ja palautumista. Tehokas aineettomien oikeuksien käyttö, erityisesti pk-yrityksissä, on osa tätä suunnitelmaa. Vuonna 2021 komissio ja EUIPO aloittivat ensimmäisen pk-yritysten rahaston. Budjetista on käytetty 6,8 miljoonaa euroa, ja sitä ovat hyödyntäneet 12 989 pk-yritystä 27 jäsenvaltiossa.

Alkuperäisen uutisen aiheesta löydät täältä ja lisätietoa hakumenettelystä täältä.

Kuva: sivustolta Unsplash.

Kirjoittajat

Share: