EUIPO:lta uusi tutkimus musiikkiin, tv-sarjoihin ja elokuviin kohdistuvasta piratismista

15.12.2021

Keyboard

Euroopan teollisoikeuksien virasto EUIPO on julkaissut tutkimuksen, joka koskee musiikkiin, tv-sarjoihin ja elokuviin kohdistunutta digitaalista piratismia ja tekijänoikeusloukkauksia ajanjaksolla 2017–2020.

Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusloukkaukset ovat merkittävä ongelma niin oikeudenhaltijoiden kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Euroopan komissio onkin pitänyt kyseisiä tekijänoikeusloukkauksia yhtenä tärkeimmistä käsiteltävistä seikoista IP Action Plan -suunnitelmassaan.

EUIPO on tutkinut tekijänoikeusloukkauksia kahden viime vuoden ajan, ja uusin julkaisu on kolmas aihepiiriä käsittelevä tutkimus. Tutkimuksessa käsitellään tekijänoikeutta loukkaavan sisällön kulutusta EU-jäsenvaltioissa ja Iso-Britanniassa. Tutkittava sisältö koskee tv-sarjoja, musiikkia ja elokuvia, joiden kulutusalustoina on esimerkiksi monenlaisia tietokoneella ja mobiilipuhelimella käytettäviä sisällön striimaus- ja latauspalveluja. Analyysi pohjautuu dataan, jota on kerätty piratismin mahdollistavilta internetsivustoilta vuosina 2017–2020.

Pääasiallinen tutkimustulos oli se, että digitaalinen piratismi on vähentynyt kaikkien kolmen sisältölajin osalta. Jäsenvaltioiden välillä on eroavaisuuksia, jotka ovat selitettävissä sosioekonomisilla tekijöillä, kuten kuluttajien välisillä tuloeroilla ja eroavaisuuksilla tietämyksessä lainsäädännöstä. Sisältölajeista TV-sarjoihin kohdistui eniten piratismia.

EUIPO:n uutinen aiheesta on luettavissa täällä.

Tutkimus on saatavilla täällä.

Kuva: Christian Wiediger sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: