EUIPO on vastaanottanut 1.5 miljoonaa EU:n kattavaa yhteisömallirekisteröintiä

20.10.2021

EUIPO on 28. syyskuuta 2021 mennessä vastaanottanut kaiken kaikkiaan 1.5 miljoonaa mallirekisteröintiä. 1.5 miljoonas mallirekisteröijä oli KENTAGO GmbH, saksalainen startup-yritys, joka kehittää erilaisia innovatiivisia laitteita ja sovelluksia fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Rekisteröidyt EU:n kattavat yhteisömallit (Registered Community Design (RCD)) suojaavat kaikissa EU:maissa. Yhdellä hakemuksella voi siis saada rekisteröintisuojan koko EU:n alueelle. Yhteisömalli on suunniteltu joustavaksi ja kattavaksi IP-oikeudeksi. Se on suunnattu kaikenlaisille käyttäjille laidasta laitaan, aina monikansallisista yhtiöistä yksittäisiin muotoilijoihin. Rekisteröityä yhteisömallia haetaan suoraan EUIPO:sta. Rekisteröity yhteisömalli on voimassa viisi vuotta hakemuspäivästä. Se voidaan uudistaa neljästi, eli yhteisömalli voi olla voimassa enintään 25 vuotta.

Ensimmäiset hyväksytyt yhteisömallihakemukset rekisteröitiin EUIPO:ssa vuonna 2003. Yhteisömallit ovat EU:n kattavien tavaramerkkien lailla olleet menestys ja keränneet suurta suosiota. Korostaakseen mallioikeuksien tärkeyttä talouskasvun edistäjänä EUIPO juhlistaa mallioikeuksia joka toinen vuosi järjestämällä Design Europa Awards-gaalan, jossa parhaat muotoilijat palkitaan. Vuoden 2021 juhla järjestetään tänään, 20. päivä lokakuuta.

EUIPO:n mallirekisteröintejä koskeneen uutisen pääset lukemaan täältä. Lisätietoa EU:n kattavista yhteisömalleista löydät Patentti- ja Rekisterihallituksen sivuilta täältä.

Kuva: Edho Pratama sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Kirjoittajat