EUIPO mitätöi Rubikin kuution 3D-tavaramerkin

28.11.2023

Rubiks cube.

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) ensimmäinen valituslautakunta kumosi Rubikin kuution kolmiulotteisen tavaramerkin päätöksellään.

Ernő Rubikin kehittämä pulmapeli Rubikin kuutio esiteltiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla, minkä jälkeen se on niittänyt suosiota. Kuution erottuva muoto, musta ruudukkorakenne ja kuusi eri väriä tekevätkin siitä yhden maailman kuuluisimmista leluista.

Kyseinen tapaus, R 850/2022-1, koski Verdes Innovations S.A:n (Verdes) vaatimusta kumota Spin Master Toys UK Ltd:n (Spin Maters) omistama kolmiulotteinen tavaramerkki. Verdes perusti vaatimuksensa kahteen seikkaan: kuution graafinen esitys ei ollut säännösten mukainen ja sen muoto oli välttämätön teknisen tuloksen saavuttamiseksi, eikä sitä siksi tulisi suojata tavaramerkkinä. Verdes esitti, että kuution muoto kuului asetuksen N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan e alakohdan ii alakohdan soveltamisalaan. Kohdan mukaan rekisteröinnin ulkopuolelle jätetään merkit, jotka koostuvat yksinomaan sellaisesta tavaran muodosta, joka on välttämätön teknisen tuloksen saavuttamiseksi. Verdes väitti, että kuution olennaiset piirteet, kuten sen muoto, ruudukkorakenne ja värit, olivat kaikki välttämättömiä pelin toiminnan kannalta.

Spin Masters puolustautui väittämällä, että kuution muoto ei ollut välttämätön teknisen tuloksen saavuttamiseksi. Spin Mastersin mukaan kuution värit olivat vain koristeellisia ja vaihtoehtoisillakin muodoilla voitaisiin päästä samaan tulokseen. Spin Masters toi myös esille, että Rubikin kuutio on suojattu tekijänoikeudella ja, että kuution värit toteuttavat suunnittelijan valintoja, mikä osoittaa, että värit eivät olleet 3D-merkin välttämätön ominaisuus, vaan tiedostettu päätös.

EUIPO:n ensimmäinen valituslautakunta hyväksyi mitätöintihakemuksen, minkä seurauksena Rubikin kuution tavaramerkki julistettiin mitättömäksi. Valituslautakunta piti Rubikin kuution kannalta olennaisina ja välttämättöminä palapelin teknisen tuloksen saavuttamiseksi, eli kuuden erivärisen pinnan luomiseksi, lelun kolmea peruselementtiä: kuution muotoa, mustaa ruudukkoa ja värejä. Kuution värien osalta valituslautakunta vahvisti, että ne olivat välttämättömiä kuution eri puolien erottamiseksi ja kaikkien samanväristen neliöiden yhdistämiseksi. Täten se hylkäsi väitteen, jonka mukaan muitakin värejä olisi voitu valita. Vielä lopuksi valituslautakunta hylkäsi väitteen, jonka mukaan Rubikin kuution erityinen väriyhdistelmä oli saavuttanut erottamiskyvyn ja täytti siten tavaramerkiksi rekisteröinnin edellytykset, koska se toimi tuotteiden alkuperän osoittajana. Väite hylättiin asetuksen N:o 207/2009 52 artiklan 2 kohdan perusteella, koska sen mukaan tavaran muoto, joka on välttämätön teknisen tuloksen saavuttamiseksi, on julistettava mitättömäksi, vaikka se olisi saavuttanut erottamiskyvyn käytön myötä.

Päätös osoittaa, ettei tavaramerkkejä voi käyttää kilpailevien tuotteiden teknisten ominaisuuksien rajoittamiseen ja selventää eroa tavaramerkkisuojan ja muiden immateriaalioikeuksien, kuten tekijänoikeuden, välillä. Tässä tapauksessa tekijänoikeus voi kattaa joitain kuution piirteitä, mutta tavaramerkeillä ei voi suojata sellaisia muotoja, jotka ovat välttämättömiä teknisille toiminnoille.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä.

Kuva: Unsplash / Sigmund

Kirjoittajat

Share: