EUIPO julkisti aloitteen tuotteiden aitouden todentamisesta toimitusketjun eri vaiheissa

28.6.2023

Hexagon shaped frames on a building wall

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) julkisti 12. kesäkuuta EBSI-ELSA-aloitteen (European Logistics Services Authentication Initiative), jonka tarkoituksena on torjua väärennöksiä varmistamalla tuotteiden aitous toimitusketjun eri vaiheissa.

Väärennökset ovat edelleen merkittävä uhka niin innovaatiovetoiselle maailmantaloudelle kuin teollis- ja tekijänoikeuksien haltijoille. Ongelman laajuus käy ilmi EUIPO:n ja OECD:n yhteisestä tutkimuksesta (Global Trade in Fakes 2021), jonka mukaan väärennökset ja laittomasti valmistetut tavarat muodostivat vuonna 2019 2,5 prosenttia maailmankaupasta, mikä vastaa noin 412 miljoonaa euroa. Lisäksi EUIPO:n viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että eurooppalaiset kuluttajat ovat etenevissä määrin epävarmempia ostamiensa tuotteiden aitoudesta. Muun muassa vuonna 2020 yli 40 miljoonaa eurooppalaista kuluttajaa oli erehtynyt ostamaan väärennetyn tuotteen aidon sijasta.

EUIPO on tutkinut mahdollisuutta hyödyntää lohkoketjuteknologiaa tuotteiden aitouden todentamisessa jo vuodesta 2018 lähtien. Uudella koko toimitusketjun kattavalla järjestelmällä olisi tarkoitus korvata joukko erillisiä tarkastusjärjestelmiä, jotka ovat alttiimpia rikollisverkostojen hyväksikäytölle. Viimeisten kuukausien aikana EUIPO, teollis- ja tekijänoikeuksien haltijat, tulliviranomaiset ja logistiikka-alan toimijat ovat järjestäneet useita kokeiluja, joilla on testattu järjestelmän toimivuutta seuraamalla useiden tuotteiden toimitusta Euroopan ulkopuolisista tuotantolaitoksista EU:ssa sijaitseviin jakelukeskuksiin.

Jo pilottivaiheessa olevan EBSI-ELSA-järjestelmän tavoitteena on edistää tiedonjakoa toimitusketjuun kuuluvien osapuolten välillä. Lohkoketjuteknologiaan perustuvan järjestelmän avulla toimitusketjun osapuolet voivat saada tuotetta ja toimitushistoriaa koskevia tietoja luotettavasti ja reaaliaikaisesti. Tuotteen aitous varmistetaan luomalla toimitettavasta tuotteesta digitaalinen kopio, joka sisältää oikeudenhaltijan todennetun allekirjoituksen sekä tuotteen aitoutta koskevia tietoja. Digitaalinen kopio yhdistetetään tämän jälkeen toimitettavaan tuotteeseen esimerkiksi QR-viivakoodilla. Koska digitaalisen kopion ja toimitettavan tuotteen sarjanumero on sama eikä sitä voida jälkikäteen muuttaa, järjestelmä muodostaa tehokkaan suojan väärennöksiä vastaan.

Ennen digitaalisen kopion luomista oikeudenhaltijat tunnistetaan EUIPO:n luoman ja ylläpitämän rekisterin kautta, joka on yhteydesssä EUIPO:n olemassa oleviin tietokantoihin ja täytäntöönpanotyökaluihin (TMView, DesignView, IPEP, IP Register in Blockchain).

EUIPO:n on tarkoitus lanseerata EBSI-ELSA:n ensimmäinen versio vuoden 2023 loppuun mennessä.

EUIPO:n tiedote on luettavissa täältä. Lisää tietoa aiheesta on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, CHUTTERSNAP

Kirjoittajat

Share: