Charlie Chaplinin kulkurihahmoa ei voida rekisteröidä tavaramerkiksi

13.2.2023

black and white movie sign

Charles ”Charlie” Chaplin oli merkittävä elokuvantekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan edelleen erityisesti kulkurihahmostaan. Vuonna 2022 Roy Export SAS haki rekisteröintiä EU-tavaramerkiksi kuviomerkille, joka esitti Chaplinia hänen kulkurihahmossaan. EUIPO antoi hiljattain päätöksen, jonka mukaan kuviomerkki ei soveltunut rekisteröitäväksi.

Roy Export SAS haki kuviomerkin rekisteröintiä tavaroille ja palveluille luokissa 9, 35, 38, 41 ja 42. EUIPO:n tutkija esitti rekisteröintiä vastaan väitteen Euroopan unionin tavaramerkkiasetuksen (EUTMR) 7 artiklan 1 kohdan b) ja c) alakohdan ja 7 artiklan 2 kohdan perusteella eli vedoten ehdottomiin tavaramerkin hylkäysperusteisiin, erottamiskyvyn puutteeseen ja kuvailevuuteen.

EUIPO katsoi erityisesti, että Chaplinin poikkeuksellisen maineen vuoksi relevantit kuluttajat, koko Euroopan unionin alueella oleva suuri yleisö, joka koostuu yrityksistä, ammattilaisista ja asiantuntijoista, joille tietyt luokkaan 9 kuuluvat tavarat ja useimmat luokkiin 35, 38 ja 42 kuuluvat palvelut on suunnattu, tunnistaisivat merkin Chaplinin kuuluisaksi koomikkohahmoksi kulkuriksi. EUIPO katsoi edelleen, että relevantti yleisö liittäisi merkin Chaplinin hahmon esittämiin arvoihin, eikä merkkiä näin ollen enää pidettäisi osoituksena tavaroiden ja palvelujen kaupallisesta alkuperästä vaan pikemminkin mainoksena, jonka tarkoituksena on kannustaa tai yllyttää ostamaan kyseinen tuote tai tilaamaan kyseinen palvelu.

Hakija ei toimittanut vastausta väitteeseen ja siten EUIPO hylkäsi tavaramerkkihakemuksen. Hakija voi silti valittaa hylkäyspäätöksestä EUIPO:n valituslautakuntaan, joten on mahdollista, että asian käsittely jatkuu vielä.

Lue alkuperäinen englanninkielinen uutinen täältä.

Kuva: Unsplash, Ricky Turner

Kirjoittajat

Share: