Euroopan parlamentti hyväksyi päätösluonnoslauselman yhtenäisestä patenttisuojasta

13.12.2012
Sopu löytyi 30 vuoden jälkeen ja patenttipaketti hyväksyttiin 11.12.2012 pidetyssä parlamentin täysistunnon äänestyksessä jo ensimmäisessä käsittelyssä.

EU:n patenttipaketti hyväksyttiin Euroopan parlamentin täysistunnossa kolmessa erillisessä äänestyksessä tiistaina. Patenttipaketin tiivistetty yhteistyö perustuu kahteen asetukseen; toinen perustaa yhtenäisen patenttisuojan ja toinen määrittelee käännösjärjestelyt. Patenttipakettiin kuuluu lisäksi kansainvälinen sopimus patenttituomioistuimesta. Yhtenäistä patenttisuojaa voi hakea Euroopan patenttivirastolta (EPO) yhdellä hakemuksella, ja uusi järjestelmä tarjoaa automaattisen suojan patenteille EU:n 25 jäsenvaltiossa, jotka osallistuvat uuteen järjestelyyn. Patentit julkaistaan englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hakemus tulee jättää jollain näistä kielistä, tai muulla kielellä käännettynä jollekin näistä kielistä.

Parlamentissa varmistettiin käännöskulujen täyskorvaus eurooppalaisille pk-yrityksille, voittoa tavoittelemattomille organisaatioille, korkeakouluille ja julkisille tutkimuslaitoksille. Parlamentti varmisti myös, että hakemuksen uusimiskulut asetetaan pk-yrityksille sopivalle tasolle. Komission arvion mukaan uuden järjestelmän myötä patentin hinnaksi tulee 4 752 € nykyisen 36 000 € sijasta.

Seuraavat vaiheet
Neuvosto hyväksyy muodollisesti asetukset yhtenäisestä patenttisuojasta ja patenttien käännösjärjestelyistä vuoden 2012 loppuun mennessä. Kansainvälinen sopimus patenttituomioistuimesta astuu voimaan 1.1.2014, tai kun se on ratifioitu 13 jäsenvaltiossa, joiden joukossa ovat Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. Kaksi muuta asetusta tulevat voimaan aikaisintaan 1.1.2014, tai sen jälkeen kun sopimus patenttituomioistuimesta astuu voimaan. Italia ja Espanja jättäytyivät yhtenäispatenttijärjestelmän ulkopuolelle. (AK)

 

Euroopan parlamentin uutinen 11.12.2012

Neuvoston tiedote kilpailukykyneuvoston kokouksesta (10.12. – 11.12.2012)

Käsittelyvaiheet ja asiakirjat OEIL-tietokannassa – Enhanced cooperation in the area of the creation of unitary patent protection: implementation 2011/0093(COD)

 

 

Share: