EU:n säädösten numerointi muuttuu

30.12.2014
Säädösten numerointia yhdenmukaistava käytäntö tulee voimaan 1. tammikuuta 2015.

Vuoden alusta otetaan käyttöön uusi menetelmä Euroopan unionin virallisen lehden (EUVL) L-sarjassa (lainsäädäntö) julkaistavien asiakirjojen numeroimisessa. Uuden käytännön tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja yksinkertaistaa erilaisia aikaisempia käytäntöjä, sillä kaikille EU:n säädöksille annetaan yksilöllinen juokseva numero. Käytäntö helpottaa EU:n lainsäädäntöön tutustumista, säädösten hakemista ja asiakirjoihin viittaamista.

EUVL:n L-sarjassa julkaistavien asiakirjojen julkaisunumerot muodostetaan seuraavasti: (alue) VVVV/N. Alue – (EU), (Euratom), (EU, Euratom) tai (YUTP) – sijoitetaan julkaisunumeron eteen sulkeissa. VVVV on julkaisuvuosi ja siinä on aina neljä numeroa. N on asiakirjalle annettava juokseva numero.

Myös EUT:n oikeuskäytäntöön viittaaminen muuttunut

Eurooppalainen oikeuskäytäntötunnus (ECLI, European Case Law Identifier) on otettu käyttöön vuonna 2014 kaikissa Euroopan unionin tuomioistuimeen kuuluvissa tuomioistuimissa. Oikeuskäytäntötunnus on käytössä myös Suomessa Finlex-säädöstietopankin kaikissa tietokannoissa. Tunnuksen tarkoituksena on helpottaa viittaamista unionin ja kansallisten tuomioistuinten antamiin päätöksiin sekä varmistaa, että viittaukset ovat yksiselitteisiä.

ECLI-tunnuksella on sama tunnistettava muoto kaikissa jäsenvaltioissa ja EU:n tuomioistuimissa. Tunnuksessa on ECLI-etuliitteen lisäksi neljä pakollista osaa: jäsenvaltion maakoodi, ratkaisun antanutta tuomioistuinta vastaava lyhenne, ratkaisun vuosi sekä enintään 25 merkin pituinen järjestysluku. Eri osien välissä on kaksoispiste.

EUR-Lexin tiedote uudesta numerointikäytännöstä

Eurooppalainen oikeuskäytäntötunnus (ECLI) Euroopan oikeusportaalin sivuilla

Eurooppalainen oikeuskäytäntötunnus (ECLI) Suomessa Euroopan oikeusportaalin sivuilla

Curia -tietokannan tiedote ECLI -tunnuksesta

(MO)

Share: