EU suojelee 11 uutta Keski-Amerikkalaista maantieteellistä merkintää

5.7.2022

Euroopan unionin ja Keski-Amerikka juhlivat tovi sitten yhteisen ”EU-Central American Association” -sopimuksen allekirjoittamisen 10. vuosipäivää. Vuosittaisessa tapaamisessa EU, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua ja Panama sopivat syventävänsä sopimusta entisestään suojaamalla 11 uutta Keski-Amerikasta peräisin olevaa maantieteellistä merkintää suoraan sopimuksen nojalla.

Tämä kuvastaa osapuolten etua suojella paikallistuntemusta ja korkealaatuisia elintarvikkeita sekä edistää maaseudun kehittämistä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun maantieteelliset merkinnät lisätään EU:n ja Keski-Amerikan assosiaatiosopimukseen sen jälkeen, kun maantieteelliset merkinnät suojattiin sopimuksen mukaisesti. Siihen asti se kattoi 9 maantieteellistä merkintää Keski-Amerikasta ja 116 maantieteellistä merkintää EU:sta.

Uusia suojattuja tuotteita ovat muun muassa viisi El Salvadorin premium-kahvipapua: Café Alotepec, Café Bálsamo Quezaltepec, Café Bálsamo Quezaltepec, Café Cacahuatique, Café Chichontepec, Café Tecapa Chinameca sekä Costa Ricasta peräisin oleva Tarrazú-kahvi. Nämä kaksi maata ovat tärkeitä maailmanluokan kahvin toimittajia EU:lle. Uusien suojattujen tuotteiden luettelo kattaa myös muita ikonisia El Salvadorin elintarviketuotteita: Camarón Bahía de Jiquilisco, Jiquiliscon lahden katkarapu; Chaparro, väkevä alkoholijuoma, joka on valmistettu fermentoiduista valkoisista maissin jyvistä ja sokeriruo’omehusta; Jocote Barón Rojo San Lorenzo, pieni hedelmä; Loroco San Lorenzo, vihannes; ja Pupusa de Arroz de Olocuilta, paksu täytetyistä riisijauhoista valmistettu leipä, joka on erityinen muunnelma El Salvadorin ikonisesta kansallisruokatuotteesta ”pupusa”.

Edellä mainitut yksitoista tuotetta suojataan EU:ssa jäljitelmiltä ja anastukselta. Myös muut Keski-Amerikan maat ovat parhaillaan arvioimassa mahdollisia hakemuksia lisämaantieteellisten merkintöjen suojaamiseksi sopimuksen nojalla.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Jennie Clavel

Kirjoittajat

Share: