EU-parlamentti hyväksyi digipalvelusäädöksen

27.1.2022

European Parliament

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla täysistunnossaan neuvottelujen aloittamisen ehdotetusta digipalvelusäädöksestä (Digital Services Act, DSA) EU:n jäsenvaltioiden kanssa. Uuden sääntelyn tavoitteena on torjua laitonta verkkosisältöä ja disinformaatiota, lisätä verkkoalustojen vastuuta ja parantaa alustojen moderointia.

Parlamentin hyväksymä säädösteksti toimii parlamentin neuvottelukantana, kun asiasta aloitetaan keskustelut EU:n neuvoston kanssa. Parlamentin neuvottelutiimiä johtavan Christel Schaldemosen mukaan verkkoalustat ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia mutta myös riskejä. Tästä syystä tulee varmistaa, että kaikki, mikä on laitonta reaalimaailmassa, on laitonta myös verkossa. Uusien digisäädösten tavoitteena on lisätä kuluttajien ja kansalaisten turvallisuutta.

Ehdotetussa sääntelyssä määritellään selkeästi välityspalvelujen tarjoajien ja verkkoalustojen, kuten sosiaalisen median ja markkinapaikkojen, vastuut ja velvollisuudet. Sääntelyllä luodaan mekanismeja ja suojatoimia laittomien tuotteiden, palvelujen ja verkkosisällön poistamiseksi.

Erittäin suurille verkkoalustoille asetetaan lisävelvoitteita, sillä niiden toiminnassa on erityinen riski levittää haitallista tietoa ja disinformaatiota. Ehdotetun säädöksen keskeisiä seikkoja ovat esimerkiksi alustojen pakolliset riskiarvioinnit ja avoimemman tiedon tarjoaminen algoritmeista, vaatimus lisävaihtoehdoista mainonnalle ilman käyttäjän seuraamista, kielto mainosten kohdistamiselle alaikäisiin näiden datan perusteella sekä käyttäjien oikeus hakea vahingonkorvausta.

Lisää aiheesta voit lukea Euroopan parlamentin tiedotteesta.

Kuva: Guillaume Périgois sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: