EU löysää otettaan Covid-19 rokotteiden patenteista

29.11.2021

Euroopan unioni on ehdottanut, että Covid-19 rokotteiden patenteista luovuttaisiin osittain niin, että kehitysmailla olisi mahdollisuus valmistaa rokotteita. Intia ja Etelä-Afrikka ei kuitenkaan suostu tällaiseen kompromissiin vaan haluaa, että rokotteiden immateriaalioikeudelliset suojat puretaan kokonaan kolmeksi vuodeksi.

European flags fly at half-mast outside EU headquarters

Euroopan unioni on ehdottanut, että kehitysmaille annettaisiin lupa valmistaa Covid-19 rokotteita. Tämä merkitsee, että EU on hieman löysentänyt otettaan rokotteiden immateriaalioikeuksista. Intia ja Etelä-Afrikka pyrkivät lakkauttamaan rokotteiden immateriaalioikeudelliset suojat kokonaan kolmeksi vuodeksi. Tämän avulla paikalliset toimijat pystyisivät valmistamaan AstraZenecan ja Pfizerin kaltaisia rokotteita.

EU-komissaari Valdis Dombrovskis ehdotti pakollisiin linsensseihin kohdistuvia lievennyksiä, joiden avulla hallitukset voisivat pakottaa valmistajat luovuttamaan kaavat. Tällä tavalla lääkkeiden hintaa saataisiin alemmas, joka on tärkeää muun muassa Afrikan valtioille.

Dombrovskis toivoo, että asiassa saataisiin kompromissi tulevina päivinä, mutta Intia on hylännyt kaikki kompromissiin viittaavat ehdotukset. Intia ja Pretoria haluavat, että kaikki Covid-19 rokotteisiin liittyvät immateriaalioikeudelliset suojat purettaisiin kolmeksi vuodeksi.

Pääset lukemaan koko uutisen aiheesta tästä.

Kuva: iStock

Share: