EU: Kyber- ja tietoturvallisuuden parantaminen

23.3.2022

EU:n komissio on ehdottanut uusia sääntöjä, joilla otetaan käyttöön yhteiset kyber- ja tietoturvatoimenpiteet EU:n toimielimissä. Tarkoituksena on parantaa kyberuhkien sietokykyä ja valmiuksia reagoida poikkeamiin sekä varmistaa EU:n julkishallinnon turvallisuus ja häiriönsietokyky. Myös kyberturvallisuusasetus ja tietoturvallisuusasetus ovat tapetilla.

Komissio on myös tehnyt asetusehdotukset kyberturvallisuudesta ja tietoturvallisuudesta. Asetuksilla on tarkoitus vahvistaa yhteisiä painopisteitä ja puitteita sekä lujittaa toimielinten välistä yhteistyötä, minimoida riskeille altistumista ja parantaa EU:n turvallisuuskulttuuria.

Ehdotettu kyberturvallisuusasetus itsessään johtaa kyberturvallisuusriskien hallinta- ja valvontakehyksen käyttöönottoon. Tämä johtaa muun muassa kyberturvallisuuslautakunnan perustamiseen, luo EU:n toimielimille kyberturvallisuustoimiin liittyviä velvollisuuksia ja vahvistaa CERT-EU:n toimintaa.

Tietoturvallisuusasetuksella on tarkoitus luoda tietoturvaa koskevat vähimmäissäännöt ja -vaatimukset kaikille EU:n toimielimille, elimille ja laitoksille. Uudet säännöt tarjoavat vakaan pohjan suojatulle tiedonvaihdolle elimien välillä, nykyaikaistaa tietoturvallisuuskäytäntöjä ja perustaa tehokkaan hallintoelimen, joka koordinoi ja edistää yhteistyötä ja tietoturvallisuutta eri toimielinten välillä.

Lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, FLY:D

Kirjoittajat

Share: